Kamaszok, fel tudnátok nekem sorolni az igekötőket?
Majdnem szóltam, hogy hiányzik egy-egy vessző a következőkből:
"Kíváncsi voltam hány ember"
"nem tudom miért hiszi"
(a többit most hagyjuk),
de szerencsére rájöttem, hogy ezeket is direkt tette bele a felsőbbrendű ketteske, úgyhogy akkor most mégsem szóltam. :-)
Néhány nem annyira ismert igekötő:
túl, körül, körbe, szét, szerte, egybe, külön
Mivel sok igekötőnk a határozószókból alakult ki, sokszor nehéz eldönteni, hogy igekötő-e, ill. határozószó.
Ezért szerintem még nem tudták összegyűjteni, hány igekötő lehet.
Ha azt írom, hogy körülírom - igekötős ige
Az asztal körül - itt pedig névutós főnév
körbeáll - igekötős ige
beáll a körbe - itt a kör főnév stb.
Én tényleg nem akarok kötekedni, ne vegyétek annak!
"Fel tudnátok"
Ha emlékezetem nem csak, akkor ugyebár a "tudnátok" az egy feltételes módban állő ige.
A "fel" pedig egy igekötő jelen esetben.
Nekünk mintha általános iskola negyedik osztályában (lehet nem is akkor) azt tanították volna, hogy az igekötő, ha az ige előtt áll, a két szót egybe kell írni.
Ne vegyétek kötekedésnek, tényleg, nem akarok belekötni, sem vitát indítani e fölött, csak úgy feltűnt.:)
Amúgy: be-, ki-, le-, fel-, meg-, el-, át-, rá-, ide-, oda-, szét-, össze-, vissza.
Valószínű, hogy van több is, de nekünk hivatalosan csak ennyit tanítottak. :)
14/L
" Nekünk mintha általános iskola negyedik osztályában (lehet nem is akkor) azt tanították volna, hogy az igekötő, ha az ige előtt áll, a két szót egybe kell írni. "
Összekeverted, amit 4. osztályban tanítottak. Három eset van az igekötő helyzetére:
1. az ige előtt áll (csak ekkor írjuk egybe)
2. az ige mögött áll
3. segédige ékelődik közbe, pl. igekötő+segédige+főnévi igenév.
A "fel tudnátok sorolni" esetén a "tudnátok" segédigeként van jelen (ilyen például a tud, akar, fog, van, lehet, stb...), az eredeti igekötős ige a "felsorol" lenne.
Kedves előző válaszoló, valóban úgy van, hogy ha az igekötő az ige előtt áll, akkor egybe kell írni.
Csakhogy, ez a "tudnátok", ebben az esetben nem a főige.
Itt segédigeként szerepel.
Azzal, hogy leírod, hogy "fel tudnátok", még nem tudjuk, hogy mi az, amit fel tudnánk.
Hiányzik az ige.
Pl. Fel tudnátok ezt olvasni? /felolvasni/
Fel tudnátok vinni az emeletre ezt a bőröndöt? /felvinni/
Ugyanúgy más igekötővel:
Meg tudnátok oldani ezt a feladatot?
Le tudnátok vinni a táskámat az autóhoz?
Össze tudnátok hívni mára ezt az értekezletet?
vissza tudnád vinni ma ezt a könyvet?
Gondolom, a kérdésre vonatkozott a válaszod.
"Fel tudnátok sorolni" - felsorolni, soroljátok fel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!