Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Körbe-körbe forgott vagy...

Körbe-körbe forgott vagy körbe-körbeforgott?

Figyelt kérdés
Mert én külön írtam, de a Word aláhúzta.

#helyesírás #körbe-körbe
2013. júl. 24. 19:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Szerintem mindkettő helyes, de nem ugyanazt jelenti. Előbbi folyamatos forgás, utóbbinál meg csak néha-néha körbefordul.

Ha hatalmas baromságot mondtam, az is lehet, akkor majd valaki okosít.

2013. júl. 24. 19:21
 2/12 anonim ***** válasza:

Ha választanom kellene, mindenképpen a 2.-at választanám. Egyszer a Magyar Helyesírás Szabályaiban olvastam, hogy az ilyeneket egybe kell írni, de ha előtte 2 ellentétes igekötő van, pl ki-be, le-fel, akkor külön kell írni.

Pl. be-benézett; fel-felugrott, de be-ki nézett, fel-le gurult.

Én így tudom, 17/F

2013. júl. 24. 19:29
 3/12 anonim ***** válasza:
Szerintem csak az első jó: körbe-körbe forgott.
2013. júl. 24. 19:30
 4/12 BringaManó ***** válasza:
100%

Hát itt – úgy tűnik – annak van igaza, aki "fel-felugrott, de be-ki nézett". (AkH. 131/d)

És megerősítésképpen: [link]

Az OH-ban is van "körbe-körbe", mégpedig a "körbe-" igekötőhöz tartozó példák között, úgyhogy ez is alátámasztja talán. Bár nem igével együtt áll a példa, csak magában a "körbe-körbe"...

És az is igaz, hogy ha most megpróbálok fejben elképzelni néhány példamondatot, akkor én is külön szóként ejteném, és értelmileg is inkább határozószóként illeszteném a mondatba, úgyhogy... Úgyhogy attól függ... :-)

Ehhez bizányra az is hozzájárul, hogy ez eleve hosszú igekötő, amely ráadásul jól érezhetően egy toldalékolt főnévből vált igekötővé, szóval nemigen kedveznek a körülmények annak, hogy egybeírjuk, szabályosan...

De ha számít, hogy egybe vagy külön (pl. suliban), akkor inkább maradj az egybeírt formánál – azt legalább könnyen meg lehet indokolni szabályponttal. :-)

2013. júl. 24. 20:27
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Az elsőre tippeltem volna, de gyorsan utánanéztem, tévedtem. A magyar helyesírás szabályaiból idézve:

"131. d) A megismételt igekötők közé kötőjelet teszünk, és együttesüket egybeírjuk az igével (vagy igenévvel): ki-kinéz, le-leereszt, meg-megállít, össze-összevesznek; elő-előtűnő, vissza-visszatérés."

Viszont az ellentétes jelentésű igekötők után már külön kell írni (ki-be járkál, fel-le ugrál), csak hogy ne legyen olyan egyszerű :)

2013. júl. 24. 23:15
 6/12 anonim ***** válasza:

Akkor én visszavonultam.

3. válasz sztornó, és elnézést. :)

2013. júl. 25. 00:17
 7/12 BringaManó ***** válasza:
(Úgy látszik, még kell egy kicsit gyúrnom, hogy egy konkrét szabálypontot nekem is elhiggy, de ezen vagyok, nagyon igyekszem... :-)
2013. júl. 25. 11:50
 8/12 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Mivel én is az elsőre tippeltem, ezért megkérdeztem az e.nyelv.hu-t.

[link]

Én még most is azt mondanám, hogy külön kell írni, de hát a szabály az szabály.

2013. júl. 26. 19:34
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm nyolcas, erre volt szükségem. Mert ahogy írta, hogy körbe-körbe áll, a példám is ugyanígy illik a szövegrészbe, amiből kiemeltem.
2013. júl. 26. 20:48
 10/12 anonim ***** válasza:

@ BM:

"Úgy látszik, még kell egy kicsit gyúrnom, hogy egy konkrét szabálypontot nekem is elhiggy, de ezen vagyok, nagyon igyekszem... :-)"

Én elhittem (volna) neked is; arról nem tehetek, hogy mire ideértem, erősítést kaptál. :D

De ne forogjunk ezen körbe-körbe. ;)

2013. júl. 29. 02:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!