Mikor mondd vagy mond?
Figyelt kérdés
Régen összezavart 6.-ban az osztályfőnököm, mikor egy felmérő felhívószövegét írta a táblára, azelőtt mondta ha hibát találunk a táblán az plusz pont, én meg néztem, hogy miért írta azt, hogy írdd fel blabla .. azt mondta, hogy úgy kell.. viszont most az egyik magyartanárnő mintha ellene mondott volna .. szóval nem értem .. valaki magyarázza el pls :)2013. júl. 20. 20:29
1/4 anonim válasza:
A kérdésed alatt találsz három kapcsolódó kérdést is...
De nagyon röviden:
mond - E/3, kijelentő mód
mondd - E/2, felszólító mód
írd - E/2, felszólító mód
(Ennél nincs hosszú d-s alak.)
2/4 anonim válasza:
Írok néhány példát, hátha úgy érezhető a különbség.
Mondd:
"Mondd meg neki, hogy késni fogok."
"Mondd csak, hol találjuk a templomot?"
"Na ne mondd, ilyen jól sikerült?"
Mond:
"Senki sem mond semmit."
"Ő általában okos dolgokat mond."
"Zsófi mindig ellentmond."
3/4 anonim válasza:
E/2-ben a felszólító mód jele a -d toldalék. Ha a "mond" szóhoz tesszük, akkor "mondd" lesz. Ha az "ír" szóhoz tesszük, akkor "írd" lesz.
Tehát d végű igék végén felszólító módban nyilván két d lesz:
mond - mondd
ad - add
hord - hordd
küld - küldd
stb.
4/4 anonim válasza:
Isten, áldd meg a magyart.
Oldd meg te a magad problémáját!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!