Hogyan írjuk helyesen a szénmonoxid-mérgezést?
Szén-monoxid mérgezés? Szén-monoxid-mérgezés? Szénmonoxid-mérgezés? Vagy egyik sem?:D
Én a kérdésben írt (szénmonoxid-mérgezés) verzióra hajlok:)
Okay, jogos. :)
Majd egyszer, ha ráérsz pár percre, gyűjtsd össze mindet. ;)
khm, úgy emlékszem, hogy kettőnk közül, nem az én kedvenc hobbiaim közé tartoznak az irreális gyűjtsd-össze-mindet vállalkozások...
(vö. összetett szavak, amelyekben msh-mgh van a határon, ha még emlékszel -- apropó: hogy halad? vagy inkább hogy áll?... ;-)
Khm, khm, mivel sikeresen lebeszéltél róla még akkor, amikor telve voltam lelkesedéssel és ifjonti hévvel, hát teljesen leállítottam a projektet. :P
Viszont ezt nem engedem, hogy ilyen könnyen lepasszold, hiszen egyrészt te hivatkoztál a kivételekre, másrészt ezekből nem lehet olyan sok. Ezért adtam meg percben a ráfordítandó időt, nem hónapban vagy évben. :D
Na, jó, legyen néhány nap vagy max. hét. Annyi elég lesz. :D
Ui.: tom h naon laza vagy, de mien szó az a "hobbiaim"? :P
há' yó kérdés... :-/
egyébként meg nem kifejezetten kivételeket írtam:
a hidegvíz-csap a mozgószabály alapján kötőjeles (itt AkH 139. b) miatt, de az a) pont is kötőjeles összetett szavakat eredményez, szótagszámtól függetlenül), márpedig így aztán bármennyit képezhetek neked, "összeset összegyűjteni" nem tudnék;
a pénzügyminisztérium esete már "kivételszerűbb": az AkH csak homályosan utal rá, hogy nem mindig játszik a mozgószabály (138.: "..._általában_ ugyanúgy egybeírjuk...", "..._többnyire_ kötőjellel tagoljuk..."), de az OH 131.o. teteje (vagy tetee? ;-) már konkrétabb.
(És ráadásul az új helyesírásban már ez is lazább lesz.)
Na de mindezt csak másoknak írtam le, te tudod úgyis. :-)
Hey, hey, kérdező, mi a gond velünk? :O
Úgy látom, nem ismersz minket, ezért szíves tájékoztatásodra közlöm, hogy BelémkötősMuksó rendszeresen ilyen módon húzgálja a hajamat, amikor unatkozik; emiatt aztán egy ideig csipkelődünk egymással, aztán vagy "nyer" valamelyikünk, vagy lógva hagyjuk a témát.
De ha zavar, csak szólj ránk nyugodtan, lelépünk.
Vagy nem. :D
Bár úgy látom, itt már nem lesz túl sok verekednivalónk. :D
[Ha pedig esetleg hiányoznánk, nézz körül a Helyesírási kategória kérdései között decemberig visszamenőleg; amennyit mi már összeirkáltunk azóta, garantáltan találsz néhány hétre elegendő olvasnivalót... :D ]
@ BuciMaci:
Ezek az "alapszabály" szempontjából pont kivételek; de ez csak értelmezés kérdése.
(Nem, nem várom, hogy egyetértsünk, a remény - bár utoljára, de - már rég meghalt...)
Az indoklásod első részét elfogadom, mert ahogy ismerlek, tényleg iszonyatos mennyiségű szó megalkotására lennél képes. Különös tekintettel arra, hogy hajlamos vagy olyan szóösszetételek létrehozására és/vagy elfogadására is, amelyektől minden rendes nyelvi zelóta - mint én is - sírógörcsöt kap, lásd pl. a január óta méltán feledésbe merült "kajapiacigi" esetét. :P
Úgyhogy maradjunk a "kivételszerűbb"-nek minősített típusnál, azokból állíts már össze egy csinos kis gyűjteményt, légy szíves; kezdésnek megteszi az általad hivatkozott "OH. tető" (vagy tetej? :D) is. Aztán majd ahogy időd engedi...
Tank yuh, veryk a matchkát. :D
"kérdező, mi a gond velünk?"
semmi, én bóknak és ösztönzésnek vettem a megjegyzését :-)
"Ezek az "alapszabály" szempontjából pont kivételek; de ez csak értelmezés kérdése."
hát ilyen alapon az összetett szavak is kivételek, mert nyelvünk alapvetően különíró...
én inkább azt nevezném kivételnek, amikor... nem, ezt most nem bírom kifejteni, ezen gondolkoznom kell – és mára nem terveztem olyat. :-)
(de valóban csak értelmezés kérdése :-)
OH131-gyűjtés:
Köszönöm, most nem élnék a lehetőséggel, legyen egyelőre elegendő az a 12 kivétel, amit odaírtak.
(Egy zelótának úgyis bizonyára kedves az a szép bibliai szám. :-)
Ha találkozol még hasonlóval, akkor vállalom, hogy Neked díjmentesen megmondom, hogy az helyes-e úgy, vagy nem.
:-)
"semmi, én bóknak és ösztönzésnek vettem a megjegyzését :-)"
Gondolhattam volna... :D
Mert te ilyen beállítottságú vagy, én meg nem. (Bár a smiley miatt gyanakodtam egy kicsit...)
"hát ilyen alapon az összetett szavak is kivételek, mert nyelvünk alapvetően különíró..."
Akkor ez a kivételeken belül egy kisebb csoport.
(Alaphalmaz: szavak; az egyik valódi részhalmaz az egyszerű, a másik az összetett szavak; utóbbinak pedig több valódi részhalmaza is van. Remélem, így már neked is jó. :D)
"én inkább azt nevezném kivételnek, amikor... nem, ezt most nem bírom kifejteni, ezen gondolkoznom kell – és mára nem terveztem olyat. :-) "
Hmm. Máskor esetleg megvárhatnád az írással, amíg megjön a kedved a gondolkodáshoz, hogy ne csigázd fel feleslegesen a t. olvasóközönséget. :P
"Köszönöm, most nem élnék a lehetőséggel, legyen egyelőre elegendő az a 12 kivétel, amit odaírtak."
Mivel hónapokkal ezelőtt kértem, hogy apránként másolgasd be az OH-t, mert a neten nincs fenn, de neked eszed ágában sem volt, hát fogalmam sincs arról a 12 kivételről... :(((
"Egy zelótának úgyis bizonyára kedves az a szép bibliai szám. :-)"
A "nyelvi zelóta" kifejezést Beglerbégtől nyúltam le, mert sokkal jobban tetszik, mint a nyelvtannáczi.
A számok között pedig nincsenek kifejezett kedvenceim, bár kicsit húzok a 3, a 7 és a 21 felé; az első kettő okát nem tudom; a harmadik a születési dátumomban szerepel, evidensen a nap, mielőtt még az évszámra tippelnél... :P
(Rendesen matekosan pedig a 9-es a "kis kedvenc", mert az a legérdekesebb szerintem. Legalábbis az egyjegyűek között.)
"Ha találkozol még hasonlóval, akkor vállalom, hogy Neked díjmentesen megmondom, hogy az helyes-e úgy, vagy nem. :-)"
Köszcsi előre is. :)
"...és akkor még nem is beszéltünk a spicc-cipőről..."
Meg a hasonlókról... Na, majd lehet, hogy megpróbálok begyűjteni párat. :)
> "(Alaphalmaz: szavak; az egyik valódi részhalmaz az egyszerű, a másik az összetett szavak; utóbbinak pedig több valódi részhalmaza is van. Remélem, így már neked is jó. :D)"
Én azt nagyon díjazom, hogy ennyire szíveden viseled, hogy nekem is jó legyen :-) – már önmagában az is jele ennek, hogy írsz a GYK-ra, nyilván egy ideje már csak azért, hogy legyen mibe belekötnöm ;-) –, viszont akkor ennek/ezeknek jegyében szeretném kérdezni, hogy amikor felsorolod valaminek két – evidensen – diszjunkt részhalmazát (most az mellékes, hogy ezek uniója megegyezik az eredeti halmazzal), akkor ott már mi értelme van "_valódi_ részhalmazt" írni? Ennyire azért ne redundánskodjunk, ha kérhetem! :-)
> "esetleg megvárhatnád az írással, amíg megjön a kedved a gondolkodáshoz, hogy ne csigázd fel feleslegesen a t. olvasóközönséget"
Esetleg meg, de így legalább nekik esélyt adok és talán kedvet csinálok, hogy elgondokozzanak egy kérdésen, ha már nekem ezek közül csak az egyik adatott meg.
> "kértem, hogy apránként másolgasd be az OH-t, mert a neten nincs fenn, de neked eszed ágában sem volt, hát fogalmam sincs arról a 12 kivételről... :((( "
Ó, elnézést, elfelejtettem. :-(
Biztos lehetsz benne, hogy amíg nyelvi zelótaként aposztrofálod magad, rendszeresen el fogom felejteni, hogy nincs OH-d, de ha emlékeztetsz, akkor majd megkapod a napi darabkát, íme a mostani:
„A tulajdonnevekben - elsősorban az intézménynevekben - általában nem érvényesül a szótagszámlálási szabály: Belügyminisztérium, Külügyminisztérium, Pénzügyminisztérium, Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kara. Előfordul olyan képzett földrajzi név is, amelyikben a hét szótag ellenére nincs kötőjel: fehéroroszországi. Egyéb közszói kivételek: akasztófáravaló, fizetővendéglátás, belügyminisztérium, hadügyminisztérium, külügyminisztérium, pénzügyminisztérium (a minisztériumok elnevezései az intézménynevek hatására váltak kivételes írásmódúvá).”
> "evidensen a nap, mielőtt még az évszámra tippelnél... :P"
Ugyan! (– Arról már tudjuk, hogy 1910 előtti... ;-)
> "Meg a hasonlókról... Na, majd lehet, hogy megpróbálok begyűjteni párat. :)"
Igen, tkp. már az is szép gyűjtemény lesz, ha azoknak a szabályoknak a listáját összeírod, amelyek "kivételt" képeznek az általad eredetileg megfogalmazott "alapszabály" alól... ;-)
Csak hogy ebben a válaszban is írjak egyet, ott vannak ugye a kétezer alatti számnevek, pl.: kétszázkilencvenkilenc, hogy csak a legkisebbik spécit említsem.
És itt említhetném a számnevek másik csoportját is, amely kivételes, de "ellenkező irányban": kétezer-egy
Csakhogy ez itt nem releváns (ahogy már a hidegvíz-csap, és a spicc-cipő sem volt az...), mert alapvetően az volt a kérésed, hogy az alábbi "alapszabályodra" vonatkozóan írjak kivételt:
"egy összetett szót akkor írunk kötőjellel, ha legalább 3 egyszerű szó alkotja, ÉS ha 6-nál több szótagra bontható"
Márpedig matekosan nézve ez nem acsá-val lett megfogalmazva ("akkor és csak akkor"), még ha a magamfajta belekötősök így is értelmezhetik, hiszen magyarul ezt jelenti. :-P
Tehát – értelmezéstől függően – "elvileg" lehetnek kivételek a szabályod alól, és nagy szerencsédre nem vonhatjuk kétségbe, hogy te ezt a gyakorlatban is tudtad már az elejitől fogva, hiszen az eredeti kérdés eleve ilyen kivételt tartalmazott, nevezetesen a szén-monoxidot, amely a kémiai nevek csoportjába tartozik, s mint ilyen, külön szaknyelvi szabályzat vonatkozik rá. :-)
És hogy bővüljön a gyűjteményed, bemásolok még egy kis OH-t (egy bekezdést a 134. o.-ról), amelyben még egy izgalmas kivételkategória feltűnik: a földrajzi neveké. :-)
„Különleges mozgószabályok
A szaknyelvek - elsősorban a földrajzi nevek és a kémiai elnevezések - körében előfordulnak különleges mozgószabályos képződmények: Kutas-ér-parti + Alsó-csatorna = Kutasérparti-Alsó-csatorna, Veker-ér + Ecseri-patak + Kórógy-ér + -i + csatorna = Vekerér-Ecseripatak-Kórógyéri-csatorna, vas-szulfát-oldat + réz-szulfát-oldat = vas-szulfát-réz-szulfát oldat. Az efféle alakok helyes rögzítéséhez célszerű megnézni a szaknyelvi helyesírási szabályzatokat.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!