Milyen szófajú a szemben szó?
Többes szófajú:
1. (ragos) főnév: szem + ben (helyrag)
2. névutó (pl. Az iskolával szemben áll egy tölgyfa.)
3. határozószó (pl. Kristóf velem szemben lakik.)
Berta!
Köszönjük a választ, nagyon jó, hogy írtad, sok értékes momentum fedezhető föl benne. Különösen nagy értéke, hogy milyen gyorsan érkezett (mint mindig)! Tulajdonképpen csak dicséret illet a próbálkozásért.
[Bocsánat, ezt muszáj volt, mert panaszaid nyomán magamba szálltam, és elhatároztam.]
Mindazonáltal – csupán mintegy lábjegyzetként – szeretném észrevételezni, hogy a 2. és a 3. példád egyaránt névutó (vmivel/vkivel szemben).
Hogy hasznos is legyek, ide másolom a szótári példákat a határozószóra:
- A vívók szemben állnak.
- szemtől szemben
- a szemben lévő ház
- Ez itt szemben a Várhegy.
Szép hetet!
Teljesen jogos az észrevétel. Én is gyanút fogtam magammal szemben, miután már elküldtem a választ. De valamilyen okból - már nem emlékszem, mi is volt az - nem javítottam.
De sebaj, mert hasonló esetekben rád mindig számíthatunk mindannyian: kérdezők és válaszolók egyaránt. Én különösen, mivel mondhatjuk, kivételezett helyzetben vagyok... Úgy érzem, jogosan lehet az enyém az "Akibe BM a legtöbbször belekötött" cím. :D
Jó, tudom, ez most jogos javítás, és hasonló esetekre is volt már néhány példa, de azért közel sem annyi. :)
Minden jót. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!