Négyes szófajú szavak? NAGYON KELL!
Nem aggódom. Remélem kiáélted magad a piros kézzel, és megadom a lehetőséget, hogy megint megtehesd egy újabb hozzászólásban. :)
(Többiek kedvéért: válasz a szerző levelére:
"Köszönöm az építő jellegű hozzászólásodat, sokat segítettél KÉRDÉS MEGVÁLASZOLÁSÁBAN! Ne aggódj ment egy "lefelé muató ujjacska" a válaszodra!")
Számnévből olyat találtam, amely igeként is működik: hat. De ez csak két szófaj sajna.
A szlengben és a káromkodások között lehet találni olyan szavakat, amelyeknek sok jelentésük van. A "szar" például melléknév, főnév és (ugyan ikesként) ige is.
(A Monty Pythonnak volt egy vicces "értekezése" a fuck szó sokrétűségéről, emitt lehet megtekinteni e becses művet: http://www.youtube.com/watch?v=26UA578yQ5g)
Én is csak max hármasat találtam, de tekintettel a bimbózó barátságunkra ami a kérdezővel kialakult, hagyom, hogy ő maga is meglelje.
(#1-es vagyok.)
Szia! Ezt az egyetlen négyes szófajú szót találtam.
Nem hiába mondják, hogy wiki a barátnőd:
Nevezetes példa az ár szó, amelynek négy teljesen független jelentése van:
cipészszerszám
vízmennyiség
pénzben kifejezett érték
területegység (száz négyzetméter)
„Földmérő küzd öllel, árral; / árhivatal szökő árral, / ármentő a szökőárral, / suszterinas bökőárral.” (Bencze Imre: Édes, ékes apanyelvünk)
Üdv. Ági
Az a baj, hogy az mind főnév. Négy jelentésű több van, de négy szófajú, na az nincs.
Főleg úgy, hogy kikötés a szótári alak.
Hát igen. Nem találtam én sem.
De még csak nem is emlékszem ilyenre, hogy négyes szófajú szavakat tanultunk volna valaha.
A szópótló szavak?
pl: izé?
magam nem hiszem, hogy jó megoldás, csak ötletelek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!