Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért van az, hogy gyakran...

Miért van az, hogy gyakran felcserélek írásban két betűt?

Figyelt kérdés
Észrevettem, még a suliban, ha gyorsan kell írni és annyira nem figyelek oda, a ,,d" és ,,g" betűket írásban összekeverem, egyiket a másik helyett írom és csak miután újra elolvasom a szót,akkor veszem észre. Nem minden esetben, de sokszor előfordult már, és mindig csak ezt a két betűt. Ez mitől lehet? Valamiféle zavar,diszgráfia? Középiskolában figyeltem fel rá, és máig tart(23vagyok).
2009. szept. 27. 22:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Nem tudom, de ez nekem is így van! 16 vagyok

Remélem valaki tudja rá a választ, mert kíváncsi vagyok

2009. szept. 28. 06:59
 2/11 anonim ***** válasza:

Ez rám is mindig jellemző volt:) Akkor szűnt meg, amikor úgy kezdtem jegyzetelni, hogy mondtam is magamban azt, amit hallottam vagy a diáról olvastam. Szerintem ezt az irgalmatlan sietség okozza. Én is éppen ezeket a betűket kavartam össze folyton, mégpedig nyilván azért, mert mindkettő zöngés mássalhangzó, az ú.n. zöngés-zöngétlen sorban épp egymás mellett helyezkednek el, tehát nagyon hasonlítanak egymásra.

(Egy tipikus ilyen szépséges sztori: német órán mondatfordítás volt, így szólt az első: "Kora reggel az ablakban vidáman fütyörésztek a madarak." Amit pedig a visszaolvasáskor láttam: "Korán reggel az ablakban vidáman fütyörésztek a magyarok."... tudom, mit érzel:D)

Remélem, tudtam segíteni:)

20L

2009. szept. 28. 07:48
 3/11 anonim válasza:
1%
nem kellett volna annyit logni meg kocsmazni suli helyett. ilyen egyszeru
2009. szept. 28. 17:09
 4/11 anonim ***** válasza:
Ha más tüneted nincs, márpedig az írásod alapján nincs, akkor ez nem diszgráfia. Olyan, mint amikor egyet tüsszentesz, de attól még nem vagy megfázva. Én is sokszor elütöm ezt a két betűt.
2009. szept. 28. 20:19
 5/11 anonim ***** válasza:
11 évvel ezelőtt volt egy balesetem s minden elfelejtettem többek között írni,olvasni is! MINDENT ÚJRA KELLETT TANULNOM! S akkor elejében én a "K" és a "G"-betűket kevertem össze
2009. szept. 28. 22:40
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Olvastam a diszgráfiáról, mert eddig csak azt tudtam, hogy vmi zavart jelent az írásban, és le is írták, hogy egyik tünete a betűk felcserélése, de nem a g és d betűket írták példaként, sőt, ezt meg sem említették.

Nem tudom, mi lehet ez, persze biztosan a sietség miatt van. Minden esetre érdekes, hogy mások is pont ezt a két betűt cserélik fel.

2009. szept. 29. 16:41
 7/11 anonim válasza:

a zöngés zöngétlen párokat szokták elírni (én is ) valszeg te is

remélem nem túl hülyeség

2009. szept. 29. 20:03
 8/11 anonim ***** válasza:
4%
Betegségre, lelki problémára utal. Persze lehet, hogy csak a feladatod elvégzése közben kissé ideges vagy. Fő a nyugalom és kevesebb a hiba.
2009. okt. 1. 19:14
 9/11 anonim ***** válasza:

Milyen betegségre? Mit idegesíted hülyeségekkel a kérdezőt? Attól, hogy valaki a diszgráfia egyik jelét mutatja néha, attól még se nem beteg, se nem ideges!

09.28.20.19

2009. okt. 1. 20:03
 10/11 anonim ***** válasza:
15%

Erre nagyon egyszerű a válasz: nem figyelsz arra, amit csinálsz! Jelen esetben: ez az írás!

Nem vagy beteg. Nincsen semmi "disz (dis-)"-szel kezdődő "betegséged"! (Ilyen "betegségek" nincsenek is! Tanulni kell és oda figyelni arra, amit csinálunk! Ilyen egyszerű!) Néha gépeléskor én is mellé ütök, de általában észre veszem a hibámat mielőtt "entert" nyomok.

2009. okt. 7. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!