Szenvedéllyel, vagy szenvedélyjel?
Attól függ.
A –val/-vel rag nyilván hasonul, ahogy nem cipészszel, hanem cipésszel, vagy nem lánynyal hanem lánnyal, úgy az ly is hasonul. Gondolom, te is ezt érted alatta.
DE!
Ha összetett szóként valaki definiál a „szenvedély” és a „jel” szavakból egy összetételt (a szenvedély jele másképp szenvedélyjel), akkor ugyanúgy külön írjuk, mint a jegygyűrűt vagy a kulcscsomót. Persze ez csak elméleti lehetőség, de nagyonis valós.
Huhh, te hatodik, ez kemény volt!
(A hetedik én magam legyek, jó.)
"nyilván hasonul" – de az nem azt jelenti, hogy
cipészszel –> cipésszel,
hanem a -vel rag v-je hasonul:
cipészvel –> cipészszel, és mivel a többjegyű mássalhangzókat egyszerűsítéssel kettőzzük:
cipészszel –> cipésszel
(ez tehát már nem a hasonulás)
DE!
"ugyanúgy külön írjuk, mint a jegygyűrűt vagy a kulcscsomót"
Mármint úgy érted, hogy szóösszetétel határán nem egyszerűsítjük az egymás mellé kerülő azonos többjegyű mássalhangzókat. De azért egybeírjuk. Igaz, de ez a "szenvedélyjel" esetén fel sem merült. :-)
Ha már erre kellene példát hozni, akkor mondjuk azt, hogy:
| Amikor bankot rabolni készülök, akkor már előre eltervezem,
| hogy ha elkapnak, és megkötözve ülök, akkor egy ügyes trükkel
| ki fogom szabadítani a kezemet, és elinalok:
|
| Ha a rendőr megbilincsel,
| És nem enged a bilincs el,
| Elbánok én a bilinccsel,
| Az lesz majd a nagy bilincscsel.
;-)
-----------
(Mindemellett sajnos a műfaj – nevezetesen nyelvtannáculás :-) – kötelez arra, hogy megjegyezzem: a "különírjuk" egybeírandó, a "nagyon is" pedig külön. Ebben a topikban legalábbis. Máshol bárhogy. :-)
BravoMaschio, ottimo lavoro. :)
Kivéve az utolsó mondat. :P
Stílusosan "grazie" lett volna. :)
[Hogy mennyivel jobb érzés, amikor én kötök beléd, mint fordítva... :D]
Tegnap elfelejtettem megkérdezni, hogy a bilincses szöveg kinek a műve. A választ előre is köszönöm. :)
[Mielőtt megint az orrom alá dugnád a lmgtfy.com-ot, jelzem, hogy rákerestem, de nem volt találat. :)]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!