Milyen hangtani törvény érvényesül a "Babitscsal" szóban?
Figyelt kérdés
2013. febr. 26. 20:22
1/10 anonim válasza:
Írásban jelölt teljes hasonulás.
2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2013. febr. 26. 20:31
3/10 anonim válasza:
Így van.
A költő neve kiejtve "Babics", de a régies írásmód szerint a cs hangot ts betűkkel jelöljük.
A -val, -vel toldalék v-je pedig mindig a szótő utolsó _hangjához_ (nem betűjéhez!) hasonul, és ezt írásban mindig jelöljük, azaz az "új" hangot jelölő betűt írjuk le.
Tehát ezért lesz a -val ragból itt -csal.
4/10 anonim válasza:
Ó, valakinek már megint csak a piros mancshoz volt esze írás helyett... :P
5/10 BringaManó válasza:
hogyhogy "helyett"? ha csak annyit akar kifejezni, hogy nem volt hasznos a válasz, akkor minek szaporítaná fölöslegesen a kommentek számát?... (ugyanígy a zöldkezezőknek sem kell indokolniuk, nagyon helyesen)
6/10 anonim válasza:
De nagyon unatkozik itt valaki... :P
BW
7/10 BringaManó válasza:
ezek szerint már ketten vagyunk :-)
8/10 anonim válasza:
Hárman, csak én eddig lusta voltam írni.
9/10 BringaManó válasza:
:-D
akkor kérünk majd magunknak egy külön kategóriát, ahol lesz két alkategória: az egyikbe azok írnak, akik unatkoznak, a másikba pedig azok nem írnak, akik még ahhoz is lusták. ;-)
(természetesen keresztbeposztolni nem ér: vagyis aki nem lusta, az nem rondíthat bele a lusták topikjába, és a lustáknak sem szabad nemírni a nemlustákéba – kivéve, ha elmúlik a lustaságuk (mint például most neked). :-)
10/10 anonim válasza:
De tantóóó néééniii, én nem is szoktam unatkozni. Csak azért írtam ide 4 év után, mert a Bringa is. Ő kezdteeee... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!