Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor használjuk a "benneteket...

Mikor használjuk a "benneteket" és mikor a "titeket" szót?

Figyelt kérdés

És nagybetűvel írjuk?

"Várunk Benneteket!" vagy "Várunk Titeket!"

2008. jún. 6. 13:08
1 2
 11/14 BringaManó ***** válasza:
25%
Gyuri, tényleg túllogikáztad. :-/
2014. febr. 25. 23:54
 12/14 Robbyka válasza:
0%
Én azon is elgondolkodtam mikor leírtam, hogy van-e egyáltalán ilyen szó... :) Nem tetszik...
2015. febr. 24. 09:57
 13/14 Rahmé Gyuri válasza:
100%

Névtelen tízes (az egyszerűség kedvéért legyél 'fos')!

Roppant okosnak hiszed magad, fos, holott egyszerű szavakat, kifejezéseket nem értesz. Úgy mint "számomra", "szerintem" vagy "nekem nem tetszik".

Mindezek ugyanis azt fejezik ki, drága fos, hogy csupán a saját álláspontomat írtam le, nem pedig azt, hogy kell mindenkinek csinálni. Egyszerű, logikai, hétköznapi szempontból.

Bizonyára elkerülte fos figyelmedet az is, hogy helyesnek ítéltem meg mindkét mód használatát.

De te, kicsifos, ok(f)oskodj tovább, es hidd el magadról, hogy mindenek felett állsz. Ez az Igaz Fos ismérve.

2018. márc. 18. 10:00
 14/14 farkasjancsi válasza:
77%

Mindkettőt nyugodtan használd. Én személy szerint a "Benneteket" formulát elegánsabbnak, választékosabbnak, tiszteletteljesebbnek érzem. Ettől ez persze még nem szabály, hiszen más másképp érzi, mint olvashatjuk.

Nincs előírás a kis- vagy nagybatűhasználatra sem, de támogatandó a nagy kezdőbetű, ha tiszteletedet, megbecsülésedet szeretnéd valahogy kifejezni.

Végül eg idézet:

"A többes szám első és második személyű személyes névmások tárgyesetét kétféleképpen fejezhetjük ki a magyarban: “bennünket” és “minket”, “benneteket” és “titeket”. Ezek közül mindegyik forma helyes, de az alakok között megfigyelhető bizonyos jelentésmegoszlás. Míg a “minket” és a “titeket” inkább hangsúlyos, kiemelt helyzetben, más személyekkel szembeállítva jelenik meg, addig a “bennünket” és a “benneteket” inkább hangsúlytalan helyzetben használt.

Pl.:

Titeket is megkérdeztek?

Megkérdeztek bennünket."

[link]

2019. jan. 28. 16:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!