"Ez miatt" tényleg létezik?
Az "ezmiatt" verziót először egy Maunika show-s szereplőtől hallottam, sokan nevették, akkor még azt hittem, hogy "ezmiatt", de később rá kellett döbbennem, hogy egyre többen használják, különösen az igénytelen tv-műsorok szereplőire jellemző ez. Legalábbis a környezetemben lévőktől még sohasem hallottam ezt a formáját az "emiatt" szónak.
Ennek ellenére nem tartom kizártnak, hogy az "ezmiatt" egyben tájjelegű is, így viszont része a magyar nyelvnek, mégha sokak számára (és az én számomra is) fülsértő.
pedig sok főnök, vezető ember is azt mondja hogy azmiatt ezmiatt ...
brr szörnyű
feláll tőle a hátamon a szőr
Az "ez miatt" kifejezés, bizonyos mondatokban használandó, hogy szebben hasson a mondat. Pl: "Sokat bánkódtam ez miatt" - "Sokat bánkódtam ez végett"
De legtöbb esetben az "emiatt" szót használjuk. Az előzőnek inkább művészi értéke van. Szomorú az egy hozzászólótól, akinek az apukája magyar tanár létére nem látja ezt be!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!