Van-e a magyar nyelvben olyan szó, mint a JÓSZÁG szó amelynek a többesszámú alakja ennyire eltérő és rendhagyó: JAVAK?
Ági
Sziasztok!
Ezt is ajánlom figyelmetekbe:
Kimásoltam innen egy mondatot:
"Egyébként én azt is hallottam már, hogy a javak „eredeti” egyes száma a juss szó lenne – szerinted ez igaz lehet?"
A juss eredeti jelentése örökség.
Tehát nem lehet a javak egyes száma.
Érdekes, azt pedig használjuk, hogy java. Ilyet is találtam:
anyagi jav
javakorabeli, most jön a java, színe-java
De ha arra gondolok, hogy a javítás szó kialakulhatott a jó szóból, jóvá tesz, /itt külön/ javít
Utánanéztem a jav szónak, és ezt találtam:
JAV v nélkül: → JÓ
JAVAS gyöke: → JÓ, ebből v-vel: jav. Javas: gyógyító asszony vagy férfi. ~ v nél¬kül: jós (jó-os), eredetileg → JÓSZ (jó-osz, jó-asz), mely szó már csak a jószág (jó¬szág) szóban él.
~ tehát nem tévesztendő össze az azonos hangzású jóssal, jósolóval, e szavak gyöke ugyanis: → JŐ, JÖV, mint jövő, jövendő, jövendölő, a jós jövendőt mond.
JAVÍT v nélküli párja: jót, miből kiej¬tési változattal → GYÓGY. ~ jelentése: jóvá tesz, megjavít.
JÓ régiesen: jau, ebből: jav; ógörög iá [ϊά] = jó (mint pl. iai [ιαι] = jaj), másik ki¬ejtéssel: eü [έύ] = jó. Jó gy-vel: gyó, → GYÓGY.
JÓSZ (jó-asz) gyöke JÓ, JAV. A ~ szóból a jószág szó. Érteménye: jav, mint¬hogy értékeim: javak, jó dolgok.
~ azonos az ógörög
éüsz [έύς] = (jósz) javak, jó dolgok szó¬val.
Üdv
Részemről köszönet a linkekért mindenkinek, megint okosabbak lettünk. :)
De most nincs kedvem tovább boncolgatni ezt a témát, még nem pihentem ki a hamus kérdést sem. :D
A jós nem a jő - jövőből van, hanem abból, hogy a jós és a javas ugyan az. merthogy ugyan az a javas volt a titkos jók tudója, ő volt a tudós, aki gyógyított de aki a jövőről is szólt, vagyis a javas - jós jövendölt, ezért lett a jövendöl szinonimája a jósol.
Mint ahogy az gyógyszer, orvosság, uruság, az tulajdonképen ír, vagyis az az ember az íros, uros, orvos, vagy írosló, urusló, kurusló, orvosló, aki gyógyít az írosol, írusol, urusol, orosol, orvosol, - mai orvos és mai kuruzsló.
Ezt ugye szebb levezetni a kur, kuráló... idegen szóból és az orvost abból, hogy a középkori pestis orvosok nagy orrokat hordtak kitőmve gyógynövényel, ezért lettek orosok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!