Melyek a "vagánykodik", "emberkedik", "arcoskodik", stb. jóval magyarosabb, közkeletűbb formái, jóval esztétikusabb szinonimái?
A Szinonimaszótárban az igékre nincs találat, de a "vagány" melléknévre van:
Szerintem érdemes elolvasni, még ha a kérdést nem is válaszolja meg. :D
A kérdés megfogalmazásával kapcsolatban: ezek a szavak is magyarosak, mivel nem idegen szavakból kerültek a magyar nyelvbe; és az utóbbi években már közkeletűek is, bár kétségtelenül szlengszavak. Az pedig, hogy kinek mi esztétikus, szerintem egyéni ízlés kérdése. Nem "védeni akarom" ezeket a szavakat, én magam csak az elsőt használom. Nekem ugyanúgy nem tetszenek a "menőzik", "játssza az agyát", "teszi a fejét" kifejezések sem; de mást nem tudok sajnos.
Üdv. :)
A fenn hordja az orrát az nem egészen azt jelenti, hogy mutogatja másoknak, ő milyen nagyszerű ebben vagy abban a tekintetben egy adott pillanatban. Ez inkább egy általános jellemzője lehetne az embernek (fenn hordja az orrát), amit ki lehet fejezni szimplán a "gőgös" vagy "nagyképű" kifejezésekkel. Aki vagánykodik például, az egy adott pillanatban teszi ezt (egyszeri cselekvés). Ilyesmire volnék én kíváncsi. Ezt üzenem az első válaszolónak.
A második válaszolónak köszönöm a megjegyzését, bár érdemi mondanivalót nem tartalmazott, csupán a kérdésemben megfogalmazott kifejezésekbe kötött bele valamelyest, elmondta, hogy ő melyiket használja, valamint megnevezett nekem egy forrást, ahol megtalálom a "vagány" szó szinonimáit. Sajnos azonban, bár látszik, hogy az illető szereti a magyar nyelvet, amit jó látni, egyik sem csillapítja a kérdés megfogalmazására serkentő információszomjamat.
Kérdező, a kérdésedből kiviláglik, hogy többek között a "vagánykodik" szó szinonimáit keresed. Kapsz egy linket, amely a "vagány" szóét tartalmazza, és közlöd, hogy a hozzászólás nem tartalmazott érdemi információt.
Nagyon nehéz azt a képzőt hozzáilleszteni némelyik szinonimához?
Pedig ennek az általad felsorolt három szóhoz vajmi kevés köze van.
Inkább a "dicsekszik" van hozzá legközelebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!