Terhestanácsadás vagy terhes tanácsadás?
Nem jelzős szerkezet, hiszen egy tanácsadás nem lehet terhes. :D
Többszörösen összetett szó, pontosan hat szótagból áll, tehát nem kell kötőjelezni sem; egybeírandó: terhestanácsadás.
Igen, kell. Mivel ez is többszörösen összetett szó, és 7 szótagból áll.
Szívesen. :)
Köszi!
Mélyenszántó gondolat - ez így helyes? Láttam már úgy is, hogy: mélyre szántó - de ez tuti helytelen.
Igen, ezt is jól tudod: mélyenszántó gondolat.
Értelmileg szerintem lehetne mélyre szántó is, de mégsem így állandósult. (Direkt megnéztem a magyarhelyesiras.hu-n is, ott sem szerepel.)
Ági
Egyik sem, kötőjelesen kell írni.
idegennyelv-tudás
Szabály pedig: Ha egy különírt szókapcsolat / idegen nyelv/ olyan utótagot kap, amely az egészhez járul, az egyébként különírandó előrészt az új alakulatban egybeírjuk, és ehhez az utótagot /szótagszámtól függetlenül/ kötőjellel hozzákapcsoljuk.
Példa még:
hajlítottbútor-gyár
A hajlított bútort külön kell írni, de ha hozzátesszük a gyár szót, akkor a fenti módon írjuk.
hideg víz - hidegvíz-csap
házi feladat - házifeladat-készítés
Ha nem tudod, hogy kell keresni az érvényben lévő szabályokat, elküldöm neked a linkjét, a későbbiekben ez nagy segítség lesz neked.
Itt megtalálod a szabályokat:
Ezt a szabályt a 41. oldalon 139/b. alatt találod.
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!