Magassarkú vagy magas sarkú a cipő?
A magassarkú kényelmetlen viselet.
A magas sarkú cipők optikailag nyújtják a lábat.
Szóval mind a kettő helyes...
Így van.
Tehát jelzős szerkezetként (magas sarkú cipő) külön-, összetett szóként pedig egybeírandó (magassarkú).
Üdv. :)
Biztos csak azért, mert a magassarkú cipők közül piros színűből van a legtöbb ^^
Nem mindent ismer a Word, de felveheted az ismert szavak vagy kivételek közé (van rá lehetőség), és akkor nem húzza alá.
Én vitatkoznék egy kicsit: szerintem a "magassarkú cipő" nem frankó.
Tartom az álláspontomat: jelzős szerkezetként külön kell írni: magas sarkú cipő; összetett szóként pedig egybeírandó: magassarkú.
Mivel ez utóbbi az előbbi szókapcsolatból önállósult, tehát már van önálló jelentése, ami magában foglalja a "cipő" szót is, ezért azt nem kell külön hozzátenni. De ez csak a személyes véleményem, nem a hivatalos álláspont.
A Word annyiban jól cselekedett, hogy ő a "hivatalos" helyesírást próbálja követni, az pedig (egyelőre) csak különírva ismeri a "magas sarkút" (igen, "cipő" nélkül, főnévi értelemben is).
Ezt (kétszer is) megerősíti a tanácsadó:
(ráadás:
[link] )
Tehát a korábbi válaszolók tévednek valamelyest.
A kérdező kicsit tömör volt: ha arra volt kíváncsi, hogy "hivatalosan", "akadémiailag" hogy kell írni, akkor külön javasolnám. Ha viszont az a kérdés, hogy valami kötetlenebb szövegben használhatja-e egybeírva, akkor persze, mert nem "helyes" ugyan, de elősegíti, hogy -- Berta és Sceptic vágyainak megfelelően -- egy idő után összetett szóvá "nőjön össze" a szókapcsolat. ;-)
BM
Köszönöm, hogy utánajártál, BM :)
A "vágyaimról" pedig annyit, hogy konzervatív vagyok, tehát egyelőre semmiképp nem javasolnám az egybeírást. Viszont kivételesen nincs ellenemre, ha változás történik. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!