Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A "fellebezni" elváló igekötős?

A "fellebezni" elváló igekötős?

Figyelt kérdés

Egyszer azt hallottam az Álljuk meg szóra c. műsorban, hogy nem elváló igekötős, sőt, egyáltalán nem is igekötős, csak annak látszik.

De mindenhol azt olvasok, hallom, hogy "lebbez fel!". Elméletileg akkor "fellebbezz!" a felszólító alakja, nem?

(Ha jól tudom a "feljebbezni" az eredeti alakja, és tényleg milyen hülyén hangzik, hogy "jebbez fel!" :D

Mintha azt mondaná a tanár, hogy "ezt a verset emezzétek el!" :)

Ti mit tudtok erről?

2012. dec. 22. 17:25
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Szia Berta és köszi! :)

Egyébként érdekes, amit írsz az írás és gondolkodás kapcsolatáról. Meg szertintem a billentyűzeten való írásnál van egy olyan tényező is, hogy bizony betűkapcsolatok berögzülnek. Talán a "g" utáni gyakori "y" is zavaró lehet.

Jó éjt mindenkinek!

2012. dec. 22. 23:20
 12/20 anonim ***** válasza:

Ági

"Először egy érdekesség, amit sajnos nem tudok teljesen pontosan leírni. A lényeg, hogy gyorsabban gondolkodunk, mint ahogyan beszélünk vagy írunk. "

Értem, ezért lehet az is, hogy amikor beszélünk, nem tudjuk követni a gondolatok gyorsaságát, ezért néha összezavarodunk a beszédben.

Hogyan is írtad? Már készen vannak a fejünkben azok a gondolatok, amiket le akarunk írni, papírra vetve még az előző szót írjuk, de már a következő szó jár az eszünkben. Mivel elég gyorsan tudok írni, ezért fordulhatott elő, hogy a második szó y-ja került az első szó végére. Nagyon érdekes, de elképzelhető.

2012. dec. 23. 00:51
 13/20 anonim ***** válasza:

Ági

Éppen most találtam ezt, ami szerintem tipikus példája az előzőeknek:

teljesen másképp élnek ott az emberek minnt itt (nem csak cigáyokról van szó).

2012. dec. 23. 01:47
 14/20 mustafa33 ***** válasza:
Hülyén hangzik neked a "jebbez fel"? Elhiszem. Hát még ha szlávul is érted mit írtál ☻.
2012. dec. 24. 21:30
 15/20 anonim ***** válasza:
A csuklik, siklik stb. igék felszólító módú alakjának témájával kapcsolatban: abszolút helyes a csukoljon, sikoljon stb. forma.
2012. dec. 25. 10:11
 16/20 anonim ***** válasza:
57%

Sziasztok :)

Szerintem lehet valami igazság a betűkapcsolatok berögzülésében; de azért elég sok g-t leírunk y nélkül is, szóval nem tudom... :D

Az pedig biztos, hogy sokkal gyorsabban gondolkodunk, mint ahogy beszélünk; legalábbis normál esetben.

A "túl gyors" gondolkodás a beszédben is megnyilvánulhat; én például általában igen gyors tempóban beszélek, szélsőséges esetekben akár egy enyhébb hadarásig is elfajul a helyzet. De az artikulációt ekkor sem hanyagolom el teljesen, úgyhogy szerintem így is érthető maradok. :D

Persze odafigyelés kérdése is: vannak helyzetek, amikor mondhatni kötelező szépen, lassan, tagoltan beszélni; ezek sem szoktak problémát okozni. :)

Az írásnál pedig pontosítanék egy kicsit, Ági. Nem biztos, hogy még az előző szót írjuk; a távolság a döntő az éppen írott és a fejben már előre meglévő betűk között; az a bizonyos 4 betű. Tehát ez lehet egyetlen szón belül is, amennyiben a szó 4 betűnél hosszabb. Azt hiszem, ahogy ráérek egyszer, alaposabban utána fogok nézni ennek a témának. :)

Olvasásnál is "előre olvasunk", azaz a szemünk már előrébb tart, mint ahogyan az egyes szavakat feldolgozzuk. Most azon tűnődöm, hangos vagy néma olvasásnál van-e nagyobb különbség; a néma az esélyesebb, mivel a tempója jóval gyorsabb a hangos olvasásénál... Akárhogy próbálgatom is most itt a válaszírás szabályainak olvasgatását különböző tempókban, hangosan csak akkor nem járok sokkal előrébb, ha nagyon odafigyelek; és időnként annyira előreszaladok szemmel, hogy vissza kell ugrani oda, ahol beszédben tartok. Néma olvasásnál nincs ilyen probléma. :)

Próbáljátok ki ti is. :)

Na, jó, leállok; ezt a kérdést már így is sikeresen foglyul ejtettük és eltérítettük. :D

2012. dec. 26. 11:47
 17/20 anonim ***** válasza:
90%

"Mintha azt mondaná a tanár, hogy "ezt a verset emezzétek el!" :)"

Itt az "el" nem igekoto. Verselemzes, elemzes, elem.

2012. dec. 30. 09:53
 18/20 A kérdező kommentje:
Persze, hogy nem "emezzétek el". Negatív példaként említettem, hogy a "lebbezetek fel" annyira helytelen, mintha azt mondaná egy tanár, hogy "emezzétek el".
2013. jan. 2. 17:05
 19/20 anonim ***** válasza:

Úgy látom, a december 23-i linkemet törölték.

Na miért is? Kit sértettem vele? :)

2013. febr. 25. 01:13
 20/20 anonim ***** válasza:
Én már nem emlékszem, milyen link volt, Ági; de másold be újból, aztán kész. Egyébként ritkán szoktak egy válaszból csak egy részt kitörölni; de pl. nekem is van régebbi válaszaimnál ilyen, méghozzá "Automatikusan eltávolított tartalom" jelzéssel (egy kanadai magyar fórum oldala).
2013. febr. 26. 02:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!