Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ezt a mondatot hogyan kell...

Ezt a mondatot hogyan kell leírni pontosan?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Találtam egy oldalt, amely így kezdődik:

VÍZ. Mindennapjaink természetes velejárója, de vajon szereti és tiszteli is e- a vizet?

Ezt hogyan lehet helyesen írni? Mert szerintem az -e kötőhang nem kapcsolódhat az is kötőszóhoz. Vagy tévedek?

2012. dec. 11. 00:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

"de vajon szereti-e és tiszteli is a vizet?"

Így értelmesebbnek hangzik. A példamondat dallamát eléggé megtöri az a fogalmazás.

2012. dec. 11. 01:00
 2/11 A kérdező kommentje:
Igen! Köszönöm a választ!
2012. dec. 11. 01:33
 3/11 anonim ***** válasza:

Az e kérdőszócskát mindig kötőjellel kapcsoljuk az előtte álló szóhoz; és mindig a mondat állítmányához, nem máshoz.

A felírt mondat nekem azért is furcsa, mert nincs alanya. Lehetne ún. rejtett alany: ő vagy Ön. De itt én mindenképp megjelölném pontosan.

2012. dec. 11. 07:58
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Ezek szerint a mondat helyesen:

A víz mindennapjaink természetes velejárója, de vajon Ön szereti-e és tiszteli is a vizet?

Üdv: Ági

2012. dec. 11. 12:56
 5/11 anonim ***** válasza:
57%

Szia, Ági :)

Szerintem az "Ön" mindenképp szükséges a mondatban.

Viszont elgondolkodtam valamin, mert nekem még mindig furcsa így is, ahogyan leírtad. A dilemmám a következő: két állítmányunk van, ugyebár (szereti, tiszteli). Tehát elvileg kapcsolhatnánk mindkettőhöz az "e" kérdőszócskát: "... de vajon Ön szereti-e és tiszteli-e a vizet?". Ez esetben nem kell az "is".

De nem is szükségesek okvetlenül, tehát ki lehet hagyni őket: "... de vajon Ön szereti és tiszteli is a vizet?".

Ez elvileg ugyanazt jelenti, bár egy kissé kevesebb nyomatékot érzek benne.

További szép napot neked. :)

2012. dec. 11. 13:06
 6/11 A kérdező kommentje:

Szia Berta!

Igen, nekem is a két állítmány okoz gondot.

Ha nem haragszol, elküldtem a kérdést az e-nyelv.hu oldalára.

Most már nagyon kíváncsi vagyok, melyik lehet a helyes írásmód. Előfordul, hogy nem is egyféle?

Neked is szép napot! Ági

2012. dec. 11. 18:00
 7/11 anonim ***** válasza:
57%

Szia, Ági :)

Vicces lány vagy ám: a saját kérdéseddel azt csinálsz, amit akarsz; én miért haragudnék ezért? :O

:)))

A válaszra kíváncsi vagyok; de ismerlek már annyira, hogy tudom, nem kell külön kérni, hogy hozd nyilvánosságra. :)

Szép estét. :)

2012. dec. 12. 16:59
 8/11 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

A válasz pedig:

Az -e kérdő partikula helye a mondatban kötött, a normatív nyelvhasználatban „a főhangsúlyos részt és az állítmányt tartalmazó részhez, többnyire az állítmányhoz, illetve az összetett mondat segédigéjéhez csatlakozik; nem normatív használatban a puszta főhangsúlyos elemhez kapcsolódik” – Magyar grammatika, Keszler Borbála szerk., Nemzeti Tankönyvkiadó, 2000, 279.).

A honlapon a normatív nyelvhasználat a jellemző, a fenti szabályt alkalmazva (hozzátoldó kapcsolatos viszonyként) a „de vajon (Ön) szereti-e és tiszteli-e is a vizet?”, a „…de vajon (Ön) szereti és tiszteli is a vizet?” változatokat javaslom.

Az -e nem kapcsolódik a kötőszóhoz, és az írása hibás, mert a kötőjel az e előtt van, nem utána.

2012. dec. 13. 00:26
 9/11 A kérdező kommentje:

...(hozzátoldó kapcsolatos viszonyként) a „de vajon (Ön) szereti-e és tiszteli-e is a vizet?”, a „…de vajon (Ön) szereti és tiszteli is a vizet?” változatokat javaslom.

Őszinte leszek, az első válasz nem nyerte el a tetszésemet.

Én ezt nem használnám. Még kimondani is szörnyű!

Így marad a második, amit Berta is javasolt.

2012. dec. 13. 11:55
 10/11 anonim ***** válasza:
57%

Én mindkettőt írtam, de valóban jobban hangzik talán a 2., mivel az 1. eléggé "nyelvtörő" az egymás mellett álló magánhangzók miatt.

Annak mindenképp örülök, hogy jó volt a megérzésem, a nyelvész is ugyanazokat javasolta.

Köszönöm, hogy megosztottad, Ági. :)

2012. dec. 15. 17:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!