Hogy kell írni számmal azt, hogy tizenharmadikáig?
Figyelt kérdés
2009. aug. 1. 00:02
11/17 anonim válasza:
12/17 anonim válasza:
Helyesírási témában nem a google-t kellene figyelni, hanem a Magyar Helyesírás szabályai nevű kiadványt.
Idézem
"A sorszámnevek után – ha számjegyekkel írjuk őket – pontot teszünk: 1. osztály, 3. sor, 1978. évi, a 10–12. oldalon stb. A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb. (A keltezés e tekintetben kivétel;"
"Az évet és a napot jelölő számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötőjellel kapcsolódnak: az 1838-i árvíz; Magyarország 1514-ben; 1848. márc. 15-én; április 4-ig vagy 4-éig; 12-től vagy 12-étől"
13/17 anonim válasza:
Akkor most a kedves utolsó szépen leírta, hogy NEM kell bele pont, és mert máshonnan van az infó, le lettem pontozva. Gratulálok.
14/17 A kérdező kommentje:
Leírom, hogy én eddig hogy írtam :-)) Így: 13-dikáig. Nálam a -dik a pont :-) Úgyanígy írtam a többit is: 1-jéig, 2-dikáig,... Így nem jó? Most akkor pont nélkül a helyes? (Én nem pontoztam le senkit)
2009. aug. 3. 08:14
15/17 anonim válasza:
Nehogy már megmagyarázd a hülyeségedet, mikor szépen le van írva a dolog. Kötőjel előtt nem lehet pont, és olyan nincs h máshonnan van az info, mert akkor az a máshonnan nem jo forrás. 13-áig a helyes, ahogy fentebb le lett vezetve.
16/17 A kérdező kommentje:
Akkor 13-áig. Köszönöm!
2009. aug. 6. 22:40
17/17 anonim válasza:
13-áig, a kötőjel előtt ilyen esetben sosem szabad pontot írni!! Amúgy az 1-jéig is helyes (most már) viszont a 2-dikáig az nem! Itt már 2-áig a jó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!