Szem elől vesztettem vagy szem elől tévesztettem?
Na, jó, ti nyertetek 2:1-re. :D
Akkor legyen "tévesztettem". :)
Ez egy szófordulat, nem lehet logikusan kezelni. (Mint ahogy a felmosásnál sincs semmilyen felfelé irányuló mozgás, aztán mégis így mondjuk.)
Google:
"szem elől téveszt" - 33 800 találat
"szem elől veszt" - 2 850 találat
Tehát a téveszt alak az elterjedtebb.
Ahogy fönt is írták, ez egy kifejezés, állandósult szókapcsolat, "szem elől téveszt" formában létezik, így van benne a szótárakban is. Logikát felesleges keresni benne. Milyen logika van például az olyan kifejezésekben, mint a "tisztában van vele"? De vehetjük például a "szűkölködik valamiben" kifejezést is, régen ezt "szűkölködik valami nélkül" formában használták az őseink, bizony úgy logikusabb volt, és lám, milyen logikátlan irányban változott meg a nyelv! Ma mégis mindenki így, ebben a logikátlan formában használja.
A "szem elől veszt" viszont nem állandósult szókapcsolat a magyarban, de mivel a hétköznapi logikához közelebb áll, valószínűleg azok mondják így, akik a rendes kifejezés használatában nem biztosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!