Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyes úgy írni azt a szót,...

Helyes úgy írni azt a szót, hogy "miért" úgy, hogy "mért"?

Figyelt kérdés
Többször olvastam már így könyvekben is. De a "mért" az a "mér" ige múlt ideje, nem? Vagy ez helyes így is?
2009. júl. 13. 13:07
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
54%

"Hányszor mondjuk még el, hogy MIND A KETTŐ (2) HELYES???!"

Egyeseknek ez az információ nem fér a fejébe. Ez van.

2009. júl. 15. 08:13
 12/22 anonim ***** válasza:
41%

Kedves Gyökér!

Én azt akartam hangsúlyozni, hogy a mért egy empirikus tényező, viszont a miért, az egy kérdésre utal. Ha ezen felháborodsz, akkor javaslom az általános iskolák nyári felkészítőit, lehet, ott siketül megoldani a nyelvi problémáid...

2009. júl. 15. 23:58
 13/22 anonim ***** válasza:
31%

"Én azt akartam hangsúlyozni, hogy a mért egy empirikus tényező, viszont a miért, az egy kérdésre utal."

(1) A miért nem egy kérdésre utal, hanem egy kérdőszó. Miért-et mondva nem utalok egy kérdésre, hanem kérdezek.

(2) A mért (a) a mér ige kijelentő múlt idejű vagy befejezett mn.-i igenévi alakja vagy (b) kérdőszó, a miért kérdőszó egyik változata.

"Empirikus tényező"? Ha valaki mért valamit, az lehet empirikusan észlelt tény is, de lehet hipotetikus vagy képzelt, vagy tévesen észlelt tény is.

Ha már mindenáron okoskodni akarsz, akkor ne csak pontoskodj, hanem tényleg legyél pontos, okostóni.

2009. júl. 16. 04:08
 14/22 A kérdező kommentje:
Örülnék, ha nem egymást cseszegetnétek, és nem "hülye f@sz"-oznátok (bár ezt konkrétan nem tudom kinek szólt), hanem a kérdésre válaszolnátok. Attól nem fogom jobban elhinni, hogy leírjátok hatvanszor, egyre kioktatóbb stílusban, hogy MINDKETTŐ HELYES. Annyit kértem, hogy aki tudja, az mutassa meg a konkrét szabályt, amely ezt kimondja. Én nem találtam ilyet, de ha valaki talált, akkor örülnék, ha megosztaná velem.
2009. júl. 16. 08:46
 15/22 anonim ***** válasza:
29%

A Magyar Tudományos Akadémia: A magyar helyesírás szabályai, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2006. c. könyv szerint, mely a mondhatni egyedüli mérvadó szótár és helyesírási gyűjtemény a magyar nyelv helyes használatát illetően, a mű 332. oldalán, a baloldali hasáb, 6. sorában olvasható a helyes változat:

"miért v. mért"

Tehát mindkét változat egyenrangúan és egyenértékűen használható a magyar nyelvben.

A sok h.... kö.... fa.... ku... pedig elmehet a k.... f.... gyö.... any..... -ba.

2009. júl. 16. 20:29
 16/22 anonim ***** válasza:
6%

"Attól nem fogom jobban elhinni, hogy leírjátok hatvanszor, egyre kioktatóbb stílusban, hogy MINDKETTŐ HELYES."

Pedig MINDKETTŐ HELYES, úgy ám :)))))

Egyrészt a hivatalos kiadványok szerint.

Másrészt azért, mert a normatív grammatika eleve egy idejétmúlt XIX. századi baromság.

2009. júl. 17. 06:01
 17/22 anonim ***** válasza:
77%

Helyes úgy írni azt a szót, hogy "miért" úgy, hogy "mért"?

Többször olvastam már így könyvekben is. De a "mért" az a "mér" ige múlt ideje, nem? Vagy ez helyes így is?

Igen, a 'mért' szó, ha így vesszük, :-) valóban a mér ige múltidejű alakja. Egyes szám harmadik személy alanyi ragozás. :-) Ezzel azt próbáltam jelezni, hogy igen, de a kérdés így elég viccesen hangzik.

A 'miért' szó viszont kérdő névmás.

Helyesírásban a 'miért' az elfogadott!

Ezt a szót azonban több alakban is olvashatod, leírom az okát:

Olvasod egy könyvben:

Általában egy könyvben, netán párbeszédben az író illusztrálja a "beszélő kiejtését, hanghordozását, ezért a beszélő személy kiejtése alapján, vagy a kor szerint írja le.

Egy versben:

Bizonyára olvastál már régebbi verseket.

Ezekben nem feltétlen a mai helyesírással írtak.

erre több példát találsz akár Petőfi verseiben is.

A verseket nem szokták átírni, hanem meghagyják abban a változatban, ahogy a költő írta. Van olyan eset is, amikor egy költő szándékosan használja az adott írásmódot, pl. miér'. Ezt nevezzük költői szabadságnak.

Ezeket a költészetben akár rím, vagy egyéb hangvételi okokból használja a költő. A " ' " kis jel hanghiányt jelez írásban. A magyar nyelvben nincs elterjedve, de idegen nyelvekben gyakori a rövidített alakoknál elfogadott.

2009. júl. 17. 17:28
 18/22 anonim ***** válasza:
20%
a mé a helyes
2009. júl. 17. 19:54
 19/22 anonim ***** válasza:
0%
és az oszt helyes?
2009. júl. 19. 01:08
 20/22 anonim ***** válasza:
9%

"Helyesírásban a 'miért' az elfogadott!"

A 'mért' is elfogadott, pont.

2009. júl. 20. 20:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!