Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért írják azt hogy nől?

Miért írják azt hogy nől?

Figyelt kérdés

Egyszerűen nem tudom felfogni. Ha már valaki annyira nem tanult meg írni hogy azt leírja helyesen hogy tea és úgy írja hogy teja akkor még azt mondom hogy oké van alapja mert néha azt mondjuk, de hogy NŐL. Elképesztő!!

Hogy jött ez nekik?

2009. júl. 1. 16:11
 1/7 anonim ***** válasza:
70%
Egész egyszerű a magyarázat.A helyesírás és a szóhasználat is időnként változik.Én is azt írom,hogy a fű nől,és nem azt,hogy növekszik.Egyrészt egyszerűbb így,másrészt pedig amikor én jártam iskolába így tanultuk,és mindenki így is használta.Az,hogy valami növekszik,erőltetett és sznobizmus ( legalábbis régen így volt ).Sok olyan ma használatos kifejezés van,amit én nem tudok felfogni,hogy miért mondják így,de tudomásul veszem,hogy ma már ez a szokás.Azért nem tartok senkit ostobának.
2009. júl. 1. 16:18
 2/7 A kérdező kommentje:

Hát akkor elnézést én ezt nem tudtam! De ha példamondatnak azt vesszük hogy a fű nő akkor sem kell oda az L.

Tehát attól még nem kell azt mondani hogy a fű növekszik.

2009. júl. 1. 16:24
 3/7 anonim ***** válasza:
Szerintem ez ilyen régimódi, vagy vidéki beidegződés. Végül is a sokszínűségtől szép a nyelv, nem? :D
2009. júl. 1. 16:35
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg az első hozzászóló dunántúli, ugyanis arrafelé mondják a nő igét nőlnek, a fő igét főlnek stb. Nem arról van szó, hogy tanulatlan valaki, és azért írja, mondja így, hanem mert nyelvjárásban beszél. Az is lehet, hogy a kérdezőnek, meg nekem, meg més sok más embernek a kiejtésben jelentkezik az a nyelvjárás, amelyben él. Csak nem vesszük észre, mert mindenki úgy beszél, viszont írásban a köznyelvet használjuk.
2009. júl. 1. 17:42
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen most már értem és sajnálom hogy tudatlanul minősítettem! Csak tudnám miért pontozták le az első hozzászolót?!
2009. júl. 1. 18:26
 6/7 anonim ***** válasza:
Az első vagyok.Hogy tovább bonyolítsam a kérdést,nem rég kérdezte valaki,hogy miért nől és nem nő.Ugyanaz a válaszom,mint az előbbi.Én meg úgy tanultam,hogy hogy a lányból nő lesz,ha majd nől még.A két kifejezésmód nem ugyanazt jelentette.Ez nyelvjárás kérdése is lehet,én alföldi vagyok egyébként,de lehet a nyelv változása miatt is.Pl ma nem mondja egy férfi a feleségére,hogy nőm,Jókai korában meg ez volt az általános,nem pedig a feleségem vagy a párom.
2009. júl. 1. 20:56
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Az én véleményem szerint a nől kifejezés tájszólás.

Bizonyára hallottál arról már, hogy valaki a lyuk szót luknak mondja. Ennek pl. ismert oka van.

Némely ember ennél a szónál így jelezte pl. gyermekének, hogy ezt a szót ly-nal írjuk, aztán a szójárás megmaradt.

Régies kifejezés, mikor lány helyett lyányt írnak. Tájszó felénk is van: pl. a pörkölt napraforgómagot mondták makukának, amit más országrészben nem is értenek, vagy pl. szotyolának. A helyesírásban az irodalmi nyelvet használjuk (ami nem azonos a költői szabadsággal).

2009. júl. 2. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!