Szabad olyat kérdezni, hogy mikoronta?
Öcsém szokta használni, nekem nagyon bántja a fülemet,de úgy látszik a z övét valamiért nem.
Szóval a kérdésem, hogy az ilyen formákat tűzzel-vassal irtani kell? Vagy tolerálni, mint egy lépést a nyelv változásában. Lehet, hogy túl liberális lettem, de kezdek az utóbbi felé hajlani :)
Egyáltalán nem kell irtani, de nem kell majmolni sem. Tetszetős tájszó, Petőfi is használta a Helység kalapácsa c. versében.
"A fondor lelkületű egyházfi,
Ki, mikoronta Bagarja uram
E kérdést terjesztette elébe:..."
Nem mióta, hanem "milyen gyakran" értelemben, szoktam hallani.
Mikoronta mész moziba?
Hetente járok.
Borzasztó, nem? :)
Ilyen értelemben kicsit tényleg borzasztó. :)
De szerintem nem használják tömegesen, és ha őt nem zavarja, hogy nem értik, mit akar mondani, akkor használja.
Jajj-jajj. Mar megint az irtas. Mindig csak az irtas. Tessek megfogadni az alabbi bolcsesseget. "Csak a sajat nevedben szolj sapadtarcu!" :)
Miota ezt megfogadtam, sokkal nagyobb a bekesseg korulottem. :))
Amugy, szerintem, nem szandekosan valtoztatta meg a szo jelenteset, hanem onmaga rakhatta ossze. Mikor/on+/-ta (pl. mint havonta). Erdekes megoldas. :D
Nincs ebben semmi szörnyű. :) AZ egy dolog, hogy a mai köznyelvben inkább a "milyen gyakran"-t használjuk helyette, azért tűnhet szokatlannak.
Ha engem kérdezel valószínűbbnek tűnik hogy a "milyen gyakran" volt nyelvtörténetileg az újabb keletű kifejezés. Akkor azt kellen kiirtani? :D
Kedves 00:07
Ha nem MAGYARUL<-[metalhorges] szolott, akkor milyen nyelven? :)
Valamint megjegyeznem, hogy mindenki akcentussal beszeli a MAGYART<-[metalhorges].
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!