Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szabad kérdést szabad válaszle...

Szabad kérdést szabad válaszlehetőségekkel hogy lehet bevezetni SPSS-be?

Figyelt kérdés
Pl ha az a kérdésem, hogy mit gondolsz mit jelöl, mit foglal magába az agresszív viselkedés, és szabadon írhatnak a választ a kitöltő személyek, azt hogy vezethetem be SPSS-be? Kiírom wordba az összes lehetőséget és ellátom számmal? Vagy csoportositom a lehetőségekez 10 nagy csoportra és azon belül alcsoportokra?
2012. máj. 14. 20:13
 1/2 anonim ***** válasza:

Az attól is függ szerintem, hogy pontosan milyen adatot szeretnél belőle kihozni.

Ha pl. meg tudsz határozni 10 megfogható itemet, amikbe becsoportosíthatóak a válaszokban leírt "elemek", akkor az egy lehetőség, hogy csinálsz 10 dummy-változót (Említi? 0-nem, 1-igen), és ennek megfelelően mindenkinek a válaszát be tudod kódolni. Pl. az agresszív viselkedésnél gondolom a legalapvetőbb kategóriák a "fizikai erőszak" és a "verbális erőszak", és ezeket is persze sokfelé lehetne tovább bontani, attól függően, mennyire szeretnél sok kategóriát elkülöníteni (feltehetőleg azért tetted fel nyitott kérdésként, mert a lehető legtöbb félét szeretnéd ismerni). A fenti módszerrel el fognak különülni olyan válaszolók, akik csak különféle fizikai erőszak-fajtákat tartanak agressziónak, míg lehet, hogy valaki szerint az is agresszió, ha valaki csak simán gyűlölködik "magában".

Azt nem tartanám jó ötletnek, hogy minden lehetőséget számmal láss el, mivel feltehetőleg ahány kérdezett, annyiféleképpen fogalmazzák meg a válaszokat.

Amúgy megjegyzem, nem mindig rossz a nyitott kérdés, de azért a legtöbbször sok vele a gond. :)

2012. máj. 20. 14:49
 2/2 A kérdező kommentje:
Huh köszönöm szépen, hasonló módon oldottam meg, próbáltam csoportosítani :)
2012. máj. 20. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!