Titeket nem zavar, hogy azt írják/mondják, hogy pl. felesik? Egyáltalán helyes ez?
Nekem nagyon bántja a fülemet/szememet, ha valaki azt mondja/írja, hogy pl. felesik. Egyáltalán helyes ez?
Az értelme megváltozik; szerintem nem is értelmes. De hogyan alakult ki ez? Elesik, nem felesik.
Titeket nem zavar?
Nem tudom...
Én már nem egyszer estem fel a lépcsőn... :D
De pont ezért nem értem... Hülyeség ez a szleng-dolog.
Utolsó: ügyes vagy, akkor te felfele is tudsz esni.
Már alapból lefele "esik" az illető.
Á, igen, a kapcsold meg a villanyt... Sokszor hallom.
Gondolom a szülőktől ragad a gyerekekre, vagy ismerősöktől. Szomszéd kislány is "felesik"-et használ. Most lett idén 9 éves. Viszont van egy "barátnője", ún. "levelezőtársa", és onnan ragad rá. A szülei nem tudják lebeszélni, hogy az a lány rossz hatással van rá. Nem érti meg.
A lényegre térve: szerintem a rossz környezet miatt van, meg hogy idősebb tinikkel járkálnak. Hova jutott ez a világ...
"kapcsold meg a villanyt"
Ez is ugyanolyan keverék lehet:
Kapcsold fel + gyújtsd meg = kapcsold meg.
Előbb-utóbb megjelennek majd olyan szavak is, mint "abbafejezni" valamit. :DDD
oh itt van ez:
fejezd be+hagyd abba=fejezd abba! XD így egy angoltanárom beszélt.
beinvesztál, kiexportál, kiparodizál.
Nálam súlyos vétség, ha a "miatt" szó helyett használják a "végett" szót.
Pedig a "végett" nagyon gyakori. Egyébként a felesik, mint írták is már, helyes, amennyiben valaki megy a biciklivel az úttesten, de elesik, és a (feljebb lévő) járdán landol. Na akkor felesik.
Ennél sokkal idegesítőbb, amikor emberek, akiket azért fizetnek, hogy beszéljenek (kormányszóvivő, tévés-rádiós műsorvezető, diszpécser) olyanokat mondanak, mint a "valószínűleg, hogy". Ennél már csak azt gyűlölöm jobban, ha újságban vagy könyvben olvasok ilyeneket. Mindennapos dolog mai újságokban, hogy hosszabb összetett mondatok értelmüket vesztik. Valahogy így:
"Az, hogy hosszabb összetett mondatok értelműket vesztik az újságokban, mindennapos jelenségnek számítanak."
Ilyenkor legszívesebben rágyújtanám a nyomdát a főszerkesztőre, hogy arra nem veszi a fáradtságot, hogy legalább átfussa, hogy milyen nyelvészeti ventilátorbaszarások történnek az újságában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!