Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Add oda a pénzt! " Titeket...

HalkHogen kérdése:

"Add oda a pénzt! " Titeket nem idegesít ez a szinkronos filmekben?

Figyelt kérdés

Mikor valamelyik szereplő kér a másiktól valamit, akkor egyre gyakrabban hallom, hogy úgy szinkronizálják: "Add oda a tolladat!" (vagy ilyesmi)

Nem véletlenül vannak pedig magas meg mély hangrendű mutatószóink. Közelre mutatás: ide, itt; távolra: oda, ott.

Vagy mikor mondjuk telefonálnak, akkor sokszor azt mondják: "Otthon vagyok." (Itthon vagyok helyett...)

Ezek nekem baromira bántják a fülemet. A tiéteket nem?

Magyarán: Mentsük meg az "itt"-et! :)

2012. máj. 11. 10:31
 1/10 anonim ***** válasza:

Mentsük!

Nekem az otthonnal nincs bajom, olyankor a szembenálló fél szemszögéből adja meg a telefonáló a helyszínt, sztem az add oda a tollat esetében is ezért mondanak odát.

2012. máj. 11. 15:41
 2/10 dellfil ***** válasza:

Az "Add oda a pénzt" felszólítás szerintem helyes, ha arról van szó, hogy a felszólított egy harmadik személynek (nem a felszólítónak!) adja át az összeget.

Ha a felszólító engem "szólítana" meg így, én megkérdezném tőle, hogy kinek adjam át a lóvét. Egy biztos, nem neki. :D

dellfil

2012. máj. 11. 20:31
 3/10 A kérdező kommentje:
Második, azt hittem teljesen érthetően leírtam a szitut... De akkor még egyszer: Te és én beszélgetünk. Te azt mondod nekem, hogy: "Add oda a tollad!"... Neked! Nem a kispistának!
2012. máj. 11. 21:21
 4/10 A kérdező kommentje:
Ja, bocs. Nem olvastalak végig... Akkor mégiscsak vágod. Pont ez a nyelvi hiba! Ha azt mondja neked, hogy "oda", ép ésszel azt kell gondolnod, hogy "valaki másnak", de nem neki.
2012. máj. 11. 21:23
 5/10 dellfil ***** válasza:

Így van. Hiba, az adott szituációban. Nyelvi modorosság. Logikai hiba. Sok ilyen van, de esély nem sok a "megszüntetésükre". :) Azért persze nem kell annyiban hagyni, "küzdeni" kell ellene. :DDD

dellfil

2012. máj. 11. 21:59
 6/10 beglerbég ***** válasza:

Ha valakit erdekelne, hogy mi lehet ennek az oka. Annak itten vagyon egy kis iromany. (Nem eppen az add oda/idevel, de a tema ugyanaz.)

[link]

Mielott valaki elkezdene Nadasdystazni, elmondanam, hogy eleg kevesen publikalnak deskriptiven a nyelvunkrol. Ez elegge behatarolja a forrasanyagokat.

2012. máj. 12. 07:57
 7/10 anonim ***** válasza:
Hát, én ezt még nem hiszem, hogy hallottam volna, nem is nézek szinkronos filmeket, de ha valaki tényleg így használja, na meg ha a szinkronban is ez van, akkor az erősen javításra szorul, ugyanis az "add oda" mást jelent, mint már írták. Nem tudom elképzelni, hogy nem nyilvánvaló ez mindenkinek.
2012. máj. 17. 14:41
 8/10 anonim ***** válasza:

Hát, mert szimplán idióták.

(Én meg a -ban, -ben helyetti -ba, -be-t figyelem.)

Az ide, itt lenne a helyes. Múltkor még a szomszédomra is rászóltam, mert azt mondta, hogy: "Add oda a kapukulcsot"

Erre én: "Olyannak oda sem adom, aki magyarul sem tud"

2012. máj. 17. 18:54
 9/10 beglerbég ***** válasza:
Es BUMM... igy lett a lingvicizmus.
2012. máj. 18. 05:35
 10/10 Nikka97 válasza:
The Pixar studio present: The lost ,,itt´´
2012. máj. 31. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!