Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írjuk helyesen azt, hogy...

Hogy írjuk helyesen azt, hogy munkaerőpiac? És azt, hogy munkaerőpiaci?

Figyelt kérdés
Kicsit gondban vagyok ezzel a szóval. Az oké, hogy a Google Chrome aláhúzza azt, hogy munkaerőpiaci, míg azt, hogy munkaerőpiac, nem húzza alá, mert hát ezt sokszor megcsinálja más szavaknál is, de ha Wordben írom, az is aláhúzza. Egyébként úgy rémlik még az általános iskolából, hogy a kettőnél több tagból álló szavakat kötőjellel kell írni, és itt ugye ott van, hogy munka + erő + piac. Vagy a munkaerő már egy szónak számít?
2012. ápr. 20. 09:19
 1/6 anonim ***** válasza:
92%

munkaerőpiac

munkaerő-piaci

2012. ápr. 20. 09:39
 2/6 Vree ***** válasza:
22%

Az akadémiai helyesírási szabályzat azt írja elő, hogy ha hat szótagnál hosszabb egy összetett szó, és kettőnél több tagból áll, akkor kötőjellel kell elválasztani.

Na most ezt egyrészt nem tartja be senki, még a hivatalos dokumentumok többsége SEM, másrészt (magánvélemény) szerintem felesleges bonyolítás az egész.

nemzetgazdaságtani

gépjárműbiztosítási

stb.

Soha az életben nem láttam kötőjelezve, és a munkaerőpiac még ezeknél is rövidebb.

2012. ápr. 20. 12:10
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez az oldal az akadémia Magyar Helyesírási Szabályzata alapján készült. Írd be a munkaerőpiac szót, és mind arra, mind a munkaerő-piacra megadja a választ.

[link]

2012. ápr. 20. 20:56
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
*piaci-ra
2012. ápr. 20. 22:06
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

A helyesírás-ellenőrzőnek ezúttal igaza volt, pedig gyakran ír hülyeséget.

A munkaerőpiac csak hat szótagú többszörösen összetett szó, ezért egybe kell írni. A munkaerő-piaci már hét szótagú, mivel a képzőt is számolni kell, így kötőjelet használunk. (A rag és a jel viszont nem számít, tehát a munkaerőpiacra, a munkaerőpiacok stb. szavak egybeírandók.)

2012. ápr. 21. 23:49
 6/6 A kérdező kommentje:
Ááá, köszönöm szépen mindenkinek, így már értem! Azt nem is tudtam, hogy a szótagszám is számít, de akkor ezt most megjegyzem :)
2012. ápr. 22. 09:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!