Elváló igekötők: még mindig elválnak?
Miért írják errefelé így szinte minden hsz.-ben??
"ráakarok jönni" "kitudja lőni" "leszeretném tenni"
ennyire rohadtul nem tudnak írni, vagy én vagyok öreg és már nem válik el az igekötő??
Barátom, ez nekem is nagy fájdalmam itt. Naponta tucatnyi ilyet látok.
"Letudná valaki fordítani?"
"Kiszeretnék jutni"
"Megtud romlani?"
Ezeknél súlyosabbak is vannak, de szerencsére most nem jutnak eszembe...
Beugrott egy másik nagy kedvenc, több száz találat van rá:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=meglehet
Nem gyenge...
Nem csak igénytelenség kérdése azért...
Nemrég írtam egy kérdésben, hogy sajnos sokan csak addig jutnak el, hogy ha az igekötő az ige előtt áll, akkor egybeírjuk, ha utána, akkor külön.
És ha nem gondolják végig, hogy az éppen használt igekötő tulajdonképpen melyik igéhez is tartozik, akkor reflexszerűen egybeírják ott, ahol nem kellene.
Pedig általános iskola 3. osztályában már tananyag.
Pedig annyira egyszerűen meg lehetne jegyezni.
Csak azt kellene megtanulni, hogy: ha az ige és az igekötő között más szó is áll, akkor mind a hármat külön kell írni. Az ige és az igekötő koözött leggyakrabban ezek a szvak állnak: tud, akar, fog, bír, lehet, szabad, kell. Ezeket külön kell írni az igétől.
Ez olyan nehéz? Ezeket a szabályokat csak nekünk kellett megtanulni?
Nekem mindig fáj a szívem, ha ilyen kérdéseket látok.
Ilyenkor nincs is kedvem válaszolni, inkább próbálom a helyesírásra felhívni az illető figyelmét.
Az ilyen jellegű kérdések pedig teljesen elszomorítanak:
sek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazifeladat-kerdesek__2855516-nyelvtan-szofajfelismeres
Mit tanulnak a magyar nyelvtan órán, ha még ilyen egyszerű feladatot sem tudnak megoldani?
Vagy legalább kezdené el, itt elakadtam, segítsetek! Akkor biztos, hogy jobb szívvel segítenénk. De így?
Még arra sem hajlandó, hogy a tulajdonneveket nagy betűvel írja? Igaza van az elsőnek. Hová vezet mindez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!