Mi a helyes: rizst vagy rizset?
Szerintem is rizst.
De ha már itt tartunk, akkor melyik a helyes? Tányért vagy tányérat? Szerintem tányért, a férjem szerint tányérat. Nekem nincs diplomám, neki kettő van. Mielőtt kijavítanám, gondoltam rákérdezek... nem mindegy, hogy hogyan hallja a gyerek tőlünk...
Szerintetek?
Ilyet a helyesírási szabályzat olvasásával könnyen megválaszolhatnál magadnak.
Természetesen a rizst a helyes alak, mivel tulajdonképpen két mássalhangzó még nem számít torlódásnak, könnyen ejthető, ejtéskönnyítést csak akkor alkalmaznak ha feltétlen szükséges.
Jó, hogy nem szavazással döntjük el.
Ha valaki az etimológiai szótárt (szótárat!!!) is megnézi, továbbá a nyelvfejlődés sajátosságait, akkor láthatja, hogy határeset vitáról van szó. Éppen ezért lehet rajta vég nélkül vitázni.
A magyar nyelvkönyv első fejezete tartalmazza, hogy a nyelv dinamikus és a magyar különösen sokféle. Változik tájanként, koronként, divattal, és nemtudással (amikor egy helytelen használatot sok tudatlan majmol, és egyszer csak annyian mondják, hogy elfogadott lesz).
Itt is erről van szó. tányért-tányérat, szótárt-szótárat, rizst-rizset, mundér-mundérat.
A nyelvi szabály szerint a tárgy jele a "t", ha mássalhangzóra végződő szó után tesszük, néha a könnyebb kiejtés végett magánhangzó kerül közé. Néha, de nem mindig! Ezt a hagyomány és szokás dönti el. Aki gyerekkorától otthon a "tányérat" hallotta, számára ez a megszokott, ez a "jó". Aki a másikat, annak meg az. Mert mindkettőt gyakran használják, nagyjából egyforma mértékben. A szótárral ugyanet a helyzet. A rizs esetén, kezd elterjedni a "rizset", de még idegenül, vagy szokatlanul hangzik. Megengedőbb nyelvészek már elfogadják, konzervatívabbak még nem. A mundér ritkábban használatos szó, amikor sűrűn fordult elő, még Kazinczy szigorúsága hatott jobban (meg igényesebbek voltak az emberek), ezért a "mundérat" forma elfogadhatatlan. Feltehetően így is marad, mert már nem lesz lehetősége kifacsarodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!