Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mit jelent a gyámolatlan szó...

Mit jelent a gyámolatlan szó ez a házim segítene valaki előre köszönöm!?

Figyelt kérdés

2012. márc. 19. 19:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
50%
Gyámoltalan az, akinek nincs gyámja. Ha valakinek meghalnak a szülei, a gyámügyi hatóság foglalkozik a sorsával. Gyámszülők is kerülhet. Az árvákat valaki gyámolítja. Akit nem gyámolít senki, az gyámoltalan. Nem tudja mit kell tennie, hova menjen, hogy élhűjen meg. Segítségre lenne szükségre. Vagyis támaszra. Agyám mindig valamiféle támaszt jelent. Az építkezéssel kapcsolatban is ismeretes a "gyámpillér" vagy ilyesmi szó. Szóval aki támasz nélkül marad, az gyámoltalan. Van oylan ember, aki egyedül is megvan, de a gyerekek gyakran ügyetlenek, tehetetlenek egyedül az ilyenre mondják, hogy gyámoltalan.
2012. márc. 19. 21:21
 2/12 anonim ***** válasza:
75%
Például a kérdező elég gyámoltalan, ha nem képes egy szót kinézni a szótárból (vagy a netről megkeresni).
2012. márc. 19. 23:40
 3/12 Palotás Imre ***** válasza:
61%

A 2. válaszadónak részben igaza van. Aki nem ismeri a google-t, az eléggé gyámoltalan (ügyefogyott, piogya, önállótlan).

Csak éppen neki pedig meg kellene tanulnia olvasni. A kérdés nem a gyámoltalan, hanem a gyámolatlan volt. Erre pedig pontos választ ad a netlexikon ( [link] szócikke, mely szerint "...első jelentése volt; 'támasz nélküli, magára hagyott', néha gyámolatlan alakban is. Egy szegény nő, Isten látja, nincs a földön egy barátja, agg, szegény és gyámolatlan... (Vörösmarty: A szegény asszony könyve) "

2012. márc. 20. 09:53
 4/12 anonim ***** válasza:

"Csak éppen neki pedig meg kellene tanulnia olvasni."

Második vagyok. Elég jól tudok olvasni, és feltűnt az eltérés is, de ahogy az első válaszoló, úgy én is éltem a gyanúperrel, hogy elírásról van szó. Legalábbis a kérdező írásképe alapján nem lenne meglepő.

2012. márc. 20. 10:23
 5/12 A kérdező kommentje:
köszi szépen :)))
2012. márc. 20. 16:54
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező és kedves válaszadók!

Kérem tartsátok tiszteletben a gyakorikerdesek.hu szabályzatát!

A gyámolatlan szó eredete egészen más, mint a gyámoltalané. A neten sok honlap közöl nem teljesen valós és értelmes választ.

A gyámolatlan, ha az alapszó ragozását veszed figyelembe, mint a "gyám", úgy hasonló jelentésük ellenére is különbözik a gyámoltalan szótól. Mégpedig a ragozás miatt. A gyámolatlan (mint mondjuk a büntetlen) annyit fejez ki mint jelző, hogy az adott személy, tárgy, cselekmény (etc.) abszolút gyám nélküli, sosem "gyámolt". A gyám szóról meg szerintem tisztában vagy kedves kérdező. Ezzel szemben a gyámoltalan a gyámtól valamilyen úton megfosztott személy, tárgy, cselekmény (etc.) aminek csak a jelen állapotában nincs gyámja. Tehát az árva gyerek gyámoltalan lehet, ha nincs állami gondozásban, tehát nincs élő gyámja (itt az állam mint személy!). A gyámolatlan szót pedig nem a gyámságra alapozva használják. Mondhatni csak egy sajnálatot kifejező szó. Tehát például a koldus asszony gyámolatlan, hiszen nincs ki segítse - és itt nem a szó szerinti gyámra használjuk! -.

Sajnos e két szót is sokat keverik össze.

Remélem válaszodra kielégítő feleletet adtam.

További minden jót!

- Blueskin -

2012. márc. 21. 01:04
 7/12 anonim ***** válasza:
#6 válasz jó nyelvészre vall, de kimaradt a levezetés egy fontos aspektusa, a köznyelvi használat. Ebben az értelemben a gyámoltalan terjedt inkább el, éspedig elsősorban a sikertelen, a dolgokban nehezen eligazodó, segítésre szoruló értelemben. Egyebekben a fenti levezetéssel értek egyet.
2012. márc. 21. 10:23
 8/12 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Valóban a felületes olvasás hibájába estem, "gyámoltalan". De megérte, mert érdekes volt a sok jó hozzászólást olvasni.
2012. márc. 21. 23:18
 9/12 torrent.neked ***** válasza:

Blueskin (#6), ne haragudj, szeretnélek pontosítani:

---

"A gyámolatlan szó eredete egészen más, mint a gyámoltalané."

Az eredete - ha jól értelmezem ezt a szót - szerintem ugyanaz (a gyám szó, és annak toldalékolása), inkább a jelentése - vagy a jelentések árnyalata - más.

---

"jelentésük ellenére is különbözik, mégpedig a ragozás miatt"

Ez azt sugall(hat)ja, mintha a -talan/-telen mást jelentene, mint a -tlan/-tlen, holott alapvetően nem így van, csak hol ezt, hol azt használjuk, és bizonyos esetekben kettéválik a jelentés, klasszikus "iskolapélda" az ízetlen [tréfa]/íztelen [leves].

---

"Tehát az árva gyerek gyámoltalan lehet, ha nincs állami gondozásban, tehát nincs élő gyámja (itt az állam mint személy!). A gyámolatlan szót pedig nem a

Gyámságra alapozva használják. Mondhatni csak egy sajnálatot kifejező szó. Tehát például a koldus asszony gyámolatlan, hiszen nincs ki segítse - és itt nem a szó szerinti gyámra használjuk! -."

Nekem úgy tűnik, hogy itt egyszerűen felcserélted a két szót... - ?

(annyi legalábbis egészen biztos, hogy a klasszikus "koldusasszony" (egy szó!) gyámolTALAN.)

Kérlek, javíts ki, ha tévedek!

Márk

2012. márc. 23. 04:55
 10/12 anonim válasza:

Szerintem jogosan tette fel a kérdését, hisz ez az oldal erről szól!

A félénk emberre is lehet mondani, hogy gyámolatlan :)

2012. márc. 23. 07:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!