Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ha ábc-sorrendbe rakom a...

Ha ábc-sorrendbe rakom a megyéket, melyik jön hamarabb: Baranya vagy Bács-Kiskun?

Figyelt kérdés

2012. márc. 1. 18:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

@ mondoshawan:

Bizonyára nem rám gondoltál, de azért jelzem, hogy én sem pontoztalak le. Úgyhogy szerintem a 3-aska volt. :P

Én személy szerint már olvastam annyi hasznos választ tőled, hogy neked - ritka kivételektől eltekintve - még akkor is zöld pacsit adok, ha nem tudom a kérdésre a helyes választ; ez a GYK-n szokásos "nick alapján pontozósdi" nevű játék pozitív változata. :)

És úgy szeretnék még egy zöldet nyomni a tájszó-keresős kérdéshez írott válaszodra is... :)

@ qkker:

< Jó pap is holtig tanul!>

Ne terelj, édes fiam, ne terelj. :)

Pont azt kifogásoltam, hogy a belinkelt kérdésben is már írtam erről a témáról, de elsiklottál felette. És szerintem most sem nézted meg... Úgyhogy bemásolom ide:

< Őszintén szólva ez nekem nagyon nem tetszik, de hát engem nem kérdeztek meg. :P

Mint ahogy arról sem, hogy egyetértek-e azzal, hogy az a - á, ill. az e - é egymás rövid és hosszú párjai, ezért a betűrendbe soroláskor nem teszünk különbséget közöttük. Pedig szerintem - és ezt bárki kipróbálhatja :) - az a és az á, ill. az e és az é között nem csak időtartambeli (= hosszúságbeli) különbség van, mint az i - í, o - ó, ö - ő, u - ú, ü - ű párok esetében, hanem a szájállás is más a kiejtésükkor... >

Tessék szépen odafigyelni, mert nem írok le mindig mindent három hetenként. :)

< 35 vagy 38, de inkább a kettő között, már nem emlékszem pontosan a nyelvtanórákra, lányaim még nem iskolások, de majd tanulhatom újra velük.>

A nyelvtan 2. osztályban lépett be a mi időnkben is, és ez jelenleg is így van. A "régi idők tananyagára" nem emlékszem pontosan; viszont jelenleg már 1. osztályban is van nyelvtani anyag a magyar órákon, pl. az ábécé és a betűrendbe sorolás is, méghozzá a betűtanulási időszak végén (január - március környéke, a meghatározó tényezőktől függően). Majd meglátod. :)

2012. márc. 2. 15:21
 12/16 anonim válasza:
46%

Ez nem vitafórum emberek! A kérdésre válaszoljatok! Én a legjobb iskolák egyikébe jártam, ahol megtanultam egy életre:

Bács-Kiskun megelőzi Baranyát az ABC-ben.

2012. márc. 2. 20:26
 13/16 anonim ***** válasza:
10%

@ 12:

A kérdésre már válaszoltunk. És egyáltalán nem vitatkoztunk eddig.

Viszont most fogunk. :)

Biztos vagy abban, hogy Bács-Kiskun Baranyát az ABC-ben előzi meg? Tényleg így tanultad abban a nagyon jó iskolában? :P

2012. márc. 2. 21:14
 14/16 anonim ***** válasza:
90%

Még egyszer és részemről befejeztem.

"Ez nem vitafórum emberek! A kérdésre válaszoljatok! Én a legjobb iskolák egyikébe jártam, ahol megtanultam egy életre:

Bács-Kiskun megelőzi Baranyát az ABC-ben."

1.) Nem vitafórum, de nem is "találgatós" fórum. Ha olyan válasszal találkozom, amiről tudom, hogy téves, akkor én nem egy piros kezet szoktam nyomni, hanem bebizonyítom, hogy nekem van igazam.

2.) Bár a válaszod második része az én tudásomat támasztja alá, mégsem szerencsés indok "az egyik legjobb iskolába jártam." Ugyanis a vitát nem ez dönti el, hanem a Helyesírási Szabályzat, amire a válaszomban már hivatkoztam.

2012. márc. 2. 22:03
 15/16 anonim válasza:
34%
Igazad van, ha valami rossz, illik kijavítani. Az iskolát csak dicsekedésnek szántam, látom nem jött be... Azt megértem, hogy mindenki másképpen tudja, de aki nem biztos benne, az fogadja el attól a jó választ, aki tudja. Igen, biztosan tudom, hogy Kecskemét előbb van Pécsnél. Az a-á betűk ABC sorrend felállításakor nem különböznek.
2012. márc. 2. 23:33
 16/16 anonim ***** válasza:
29%

@ 15:

Gratulálok. :)

Sajnos ritka az őszinte ember errefelé...

Úgyhogy nem is oltogatlak tovább, de azért elmondom, miért kérdeztem, biztos vagy-e a dolgodban:

"Bács-Kiskun megelőzi Baranyát az ABC-ben." - írtad.

ABC-nek régebben bizonyos üzleteket hívtak, így ott nem előzheti meg egyik megye sem a másikat... :)

A betűrend neve helyesen: ábécé.

Most már csak azt szeretném tudni, az én válaszaimat ki pontozta le; mert ebben a kategóriában eddig még nem volt 0%-os válaszom, de 49-es sem... Biztos megint a hármaska volt, meg mondoshawan, meg te. :P

2012. márc. 3. 19:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!