Mi az alábbi mondat szavainak szófaja?
Az emberek azt tudják igazán szeretni, akit becsülnek.
Szerintem:
Az: határozott névelő (?)
emberek: főnév (?)
azt: mutató névmás
tudják: ige (?)
igazán: határozószó (?)
szeretni: főnévi igenév
akit: vonatkozó névmás
becsülnek: ige (?)
is: viszonyszó (??)
És kéne az emberek és a tudják alaktani elemzése.
emberek: szótő+kötőhang+jel(többesszám)
tudják: szótő+képző+?+?
igazán: módhatározó (hogyan, mi módon? igazán)
tudják: szótő+képző+többesszám jele
A többi jó.
Szia!
De van módhatározó, nézd csak át ezt:
Viszont alapszinten teljesen jó, ha határozószót írsz; gondolom, a suliban ez volt a nyelvtan házi. :)
Az alaktani kérdésedre pedig a válasz:
ember + e + k: szótő + kötőhang + többesszám jele [Ezt jól írtad. :) ]
tud + ják: szótő + többes szám 3. személyű [T / 3 ] ige tárgyas ragozás szerinti igei személyragja jelen időben, kijelentő módban. [Tehát nincs képző.]
Üdv. :)
Nem akarok vitatkozni :D , de wiki azt írja, hogy minden határozószóhoz tartozik egy határozó, vagyis az "igazán" a mondatban módhatározó, de szófajtanilag nem.
Határozó és határozószó között különbség van, mert egyik mondatrész másik szófaj. Ez 100% biztos mert nagyon pipa a magyartanárom, ha valaki határozót mond egy határozószóra.
Én a tudják-ot tovább bontanám.
Lehet, hogy nem jó, de én így elemezném:
tud + j + á + k
tud ige
j felszólító mód jele 1.szám 2.szem.
á kötőhang
k többes szám jele
Szia: A következő szófajok vannak:
Ige: Az ige fajtái: tárgyas és tárgyatlan
Névszók: /főnév/ köznév és tulajdonnevek
Melléknév,
Számnév, /határozott és határozatlan/
a határozott számnév: tőszámnév, törtszámnév és sorszámnév
határozatlan: sok, kevés, néhány,
A számnév a mondatban lehet állítmány, jelző, számhatározó és számállapot-határozó.
Névmás, /szófajokat helyettesít/
Igenevek,
/főnévi igenév -ni képzővel
melléknévi igenév folyamatos, befejezett, beálló.
/ó-ő/ t-tt andó, endő
Határozószók!!!
A cselekvés, történés, létezés helyét, idejét, módját vagy a cselekvő állapotát kifejező szavak.
A határozószó a mondatban mindig határozói szerepet tölt be.
Vannak még a viszonyszók:
Névelő, névutó, kötőszó, igekötők, segédigék és a módosítószók.
A segédigék összetett állítmányokat és igealakokat hoznak létre.pl. fog, volt, lett.
Módosítószók: kérdést, állítást, tiltást, óhajtást kifejező szavak. Kérdőszó: vajon? -e?
állítás: igen, bizony
Mondatszók, vagy indulatszók.
Itt egy link a határozószók fogalmáról. Mindjárt az első mondatban világossá válik számunkra, hogy ez egy alapszófaj.
Remélem, tudtam segíteni. Üdv. Ági
@ 6:
Nem kell tovább bontani, sőt, nem is lehet.
A felszólító mód jele valóban a "j", de jelen esetben ennek semmi köze a szóhoz. Ugyanígy a többes szám jelének sincs ("k"), különös tekintettel arra, hogy a "k" a _névszók_ esetében a többes szám jele. Igéknél nincs ilyen, csak igei személyragok.
Tehát ismétlem a helyes megoldást:
tud + ják: szótő + többes szám 3. személyű [T / 3 ] ige tárgyas ragozás szerinti igei személyragja jelen időben, kijelentő módban.
Valakit most úgy megkevertél, hogy kiírt emiatt egy kérdést. Megyek, helyrerakom ott is a dolgot. :)
Szívesen. :)
A határozószó vs. módhatározó meccsben még mindig nem tudok okos lenni, de a többi szófaj szerintem biztos, hogy rendben van.
Ha esetleg bővebben akarod / kell, akkor:
emberek: főnév, köznév, többes számban áll
azt: tárgyragos mutató névmás
akit: tárgyragos vonatkozó névmás
becsülnek: jelen idejű, kijelentő módú, T / 3 személyű, alanyi ragozású ige
is: viszonyszó; ez a régebbi nyelvtanok szerint kötőszó volt, azon belül is mellérendelő kötőszó.
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!