Tízesátlépés, tízes-átlépés vagy tízes átlépés?
Szia!
Ugyan nem tőlem kérdezted, de tudom a választ: Igen, a tízesátlépés hosszú í-vel írandó. A "tíz" szóhoz bármilyen toldalékot illesztve megmarad a hosszú í, nem rövidül. Pl.: Három szorozva tízzel egyenlő harminccal. Tízben a kettő megvan ötször. Pótold a hetet tízre! Tízből vegyél el négyet! És így tovább.
Ami megkeverhetett, az a tízen felüli számok helyesírása, ugyanis ott már rövidül az í: tizenegy, tizenkettő...
Az viszont érdekes, hogy nekem most pirossal aláhúzta a "nagyokos" egybeírva a szót, pedig a tankönyvekben így szerepel...
Az első válaszoló kedvéért: Összeadást és kivonást végezhetünk tízesátlépés nélkül vagy tízesátlépéssel.
Átlépés nélkül pl. 12 + 5 = 17 ; 73 + 4 = 77 ; 99 - 5 = 94; 87 - 6 = 81 -> Tehát a művelet elvégzése során nem kell "átlépni" kerek tízest. Ezzel ellentétben pl. 12 + 9 = 21 ; 73 + 9 = 82 ; 99 - 10 = 89 ; 87 - 9 = 78 -> Át kell lépni a kerek tízest. Természetesen több tízest is át lehet lépni, pl. 21 + 35 = 46 ; 95 - 41 = 54 stb.
Lehetne még bonyolítani, de megkíméllek titeket. :)
Boldog új évet mindenkinek! :)
Köszi a választ, már értem.
Tényleg vicces, a tízesátlépést is aláhúzza pirossal.
B.U.É.K!
Nem tudom, hogy miért. Vannak szavak, amelyekben van rövidülés, és vannak, amelyekben nincsenek. Ezeket vagy érzi az ember, azaz van hozzá érzéke, vagy nem, akkor pedig be kell magolni...
Nincs rövidülés: pl. tíz -> tízet, tízes; zsír -> zsírt, zsíros, zsírok; hús -> húst, húsos, húsok; szív -> szívet, szíves, szívek; húr -> húrt, húros, húrok
Van rövidülés: pl. víz -> vizet, vizes, vizek; híd -> hidat, hidas, hidak; kéz -> kezet, kezes, kezek; nyíl -> nyilat, nyilas, nyilak; tűz -> tüzet, tüzes, tüzek; kút -> kutat, kutas, kutak; nyúl -> nyulat, nyulas, nyulak
Hát, most így hirtelen ennyi jutott eszembe.
BUÉK :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!