Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért van az hogy a pestiek...

Miért van az hogy a pestiek azt mondják pl: "Megyek AZ Annával a moziba" vagy " Elmegyek A Tomihoz"? !

Figyelt kérdés

miért kell tárgyiasítani??

a kávé

az ablak

DE NEM A Marika és AZ István..... az emberek nem tárgyak.

nekem nagyon bántja A fülemet ez.

2009. máj. 14. 22:25
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
88%
Ez nem Pest függő, hanem emberfüggő...
2009. máj. 14. 22:29
 2/17 anonim ***** válasza:
91%
Nekem is fel szokták róni a vidéki ismerőseim, de semmi foganatja. Én így tanultam.
2009. máj. 14. 22:34
 3/17 anonim ***** válasza:
93%
nekem speciel szegedi ismerőseim is használják így, nemhiszem ,hogy pesti sajátság lenne....
2009. máj. 14. 22:37
 4/17 anonim ***** válasza:
66%
Én is hallottam az ország több területén is sajnos. Ez nyelvtanilag helytelen, az iskolában névelő NÉLKÜL tanítják, sőt, föl is hívják rá a figyelmet, de sajnos az emberek manapság igénytelenek az anyanyelvükre, ezt tapasztalom mindenhol. Tisztelet a kivételnek. :)
2009. máj. 14. 23:55
 5/17 anonim ***** válasza:
78%
Nekem névelő nélkül furcsa. Igaz, az iskolában nekem is azt tanították, hogy névelő nélkül kell mondani, írni. Ez nem az anyanyelvvel szembeni igénytelenség, nagy magyar írók közül is sokan használták! Sőt, ennél rosszabbakat is elkövettek már!
2009. máj. 15. 08:37
 6/17 anonim ***** válasza:
Néha nekem is a számra jön (pedig vidéki vagyok), főleg akkor, ha valamelyest idegen emberről beszélek, nálam ez a távolságtartás, "a" Peti. Jóbarátot, családtagot sosem szoktam "a"-zni.
2009. máj. 15. 08:39
 7/17 anonim ***** válasza:
77%
Látom, van aki csak "pontozgat", ahelyett, hogy olvasna néha könyvet is!
2009. máj. 15. 09:43
 8/17 anonim ***** válasza:
22%
Szia! Szerintem nem csak mi, pestiek beszélünk így, sok vidéki is így beszél. Vagy pl. sok idősebb szegedi az e betűt ö-nek mondja. EZ szerintem azonos. Nem csak mi városiak beszélünk így! Mondjuk néha én is ezt mondom, de pl. az szerintem hülyén hangzik, hogy Nincs itt Kitti. Az sokkal jobb, hogy: Nincs itt a Kitti.
2009. máj. 15. 10:08
 9/17 anonim válasza:
78%
Hát nem tudom, de Az átmegyek a Tomihoz nyelvtanilag helyes mondat. A, az névelőket használhatunk tulajdonnevek előtt.
2009. máj. 15. 10:10
 10/17 anonim ***** válasza:
92%

Ez nem "hiba" abban az értelemben, mint pl elrontani az ly-t, és nem is számít bunkóságnak mint a "megyek olaszba", még ha egyesek annak is tartják. Aki úgy szokja meg, annak meg az tűnik erőltetettnek, aki elhagyja a névelőt. Talán Nádasdynak elhiszitek:

[link]

Összefoglalva a tanulmány főbb pontjait:

- Régebben nem volt hiba, Arany János is használt névelőt a név előtt.

- Valójában a II. világháború után lett az egyik alak hibásnak kinevezve,

- Élő beszédben inkább a névelős, írottban inkább a névelőtlen verzió helyes, kivételekért lásd a tanulmányt.

- Más nyelvekkel összevetve a helyzet vegyes, van ahol nem is létezik, van ahol kimondottan tiszteletet jelent a névelőzés.

- Nincs benne logika, még ha sokan szeretnék is hinni, egyszerűen csak így van.

Egy fontos idézet:

"A személynév elôtti névelô stíluscímkéje ma alighanem egyszerûen "beszéltnyelvi", hiszen használata nem kötôdik társadalmi osztályhoz, mûveltségi szinthez;"

Vagyis nem bunkóság.

2009. máj. 15. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!