Meg tudom mérni, vagy megtudom mérni?
Szerintem: Meg tudom mérni. Mert ugye az a rendes, hogy megmér. Barátnőm nem hiszi el. Az, hogy Megtudom, az már mást jelent.
Vagy pl.: Meg fogom csinálni, vagy Megfogom csinálni?
Szerintem az első a jó.
A barátnőd tévedése széles körben terjed. Ennek az az oka, hogy az emberek elfelejtik, hogy a magyarban a szóelemzés az alapelv, vagyis a "meg tudom csinálni" esetén a fenti válaszolóhoz hasonlóan elemezni kell, hogy a MEG igekötő kihez tartozik:
MEGTUDOM + CSINÁLNI: "Vagyis éppen most jövök rá" + csinálni.
Vagy pedig:
MEGCSINÁLNI + TUDOM: megcsinálni + "képes vagyok". (Csak a "tudom" be van ékelve.)
Az a baj, hogy azt beléje verik az emberekbe, hogy az ige előtt álló igekötőt egybe kell írni, de azt nem, hogy csak akkor, ha a SAJÁT igekötője. A beékelődő szó néha nem is ige (meg szabad csinálni - a szabad nem ige, bár igésedik valamiért), olyankor kevesebben akarják ráaggatni az igekötőt (azaz megszabad csinálni).
Az is lehet, hogy olyan ige ékelődik be, aminek nincs meg az az igekötős alakja, pl rá tudom venni. Ilyenkor mivel a "rátud" önmagában nem értelmes (mint a megtud), az ember kevésbé hajlamos ezt a tévedést elkövetni (azaz a rátudom venni alak talán arányaiban ritkábban fordul elő, mint a megtudom csinálni). De az is lehet, hogy nem. :)
Szerintem kérdezd meg a barátnődet, hogy a rátud venni és a megszabad csinálni is jó-e, hátha elbizonytalanodik. :)
Helyesebben szólva: ha az igekötő és az értelmileg hozzá tartozó szó - a fenti példában főnévi igenév, nem pedig ige!!! - közé valamilyen más szó (legtöbbször tud, akar, lehet, szabad - ezek pedig igék!!!) ékelődik, akkor mindhármat külön kell írni.
A lényeg az "értelmileg hozzá tartozó"-ban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!