Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért "elveszik", miért nem...

Mustafa33 kérdése:

Miért "elveszik", miért nem "elvész"?

Figyelt kérdés
Régebben azt mondták, az elveszik "parasztos". Meg hogy kik veszik el?
2011. nov. 27. 03:41
 1/5 bánomisén ***** válasza:
80%
Mindkettő jó, miért lenne parasztos az "elveszik"? Az elvész egy kicsit irodalmibb hangzású, ennyi az egész.
2011. nov. 27. 04:09
 2/5 anonim ***** válasza:
75%
Mindkettő természetesen jó, használatos, csak más a hangulata, ezért más helyzetekben használjuk.
2011. nov. 27. 14:23
 3/5 A kérdező kommentje:
Ha így van ahogy írjátok akkor jó. Csak az utóbbi időkben az elvészel nem találkoztam a médiákban. Mindenhpl következetesen "elveszik". Már azt hittem új szabály. Nekem kissé bántja a fülem, mert nem így tanultam anyámtól. Pedig minden körülmény között ragaszkodom palóc nyelvemhez, és nem szeretem az uniformizált (meg éppen aktuális divatos) kiejtést, nyelvhasználatot.
2011. nov. 27. 19:59
 4/5 anonim válasza:
48%

Az elveszik azért nem jó, mert az tsz. 3. személy. Ők elveszik a telefonomat. Az elvész szó helyes. Korunk nyelvi hibája, hogy összekeverik a Gizikét a gőzekével, nem értenek a nyelvtanhoz, a ragozáshoz. A Gyakori kérdések kezdő oldalán ez olvasható:

"A regisztrációd törlésével minden a fiókodhoz kapcsolódó beállítás elveszik: kérdésfigyelők, kérdésszűrési beállítások, regisztrációkor megadott adataid." Itt is az "elveszik" szerepel az "elvesz" helyett. Súlyos hiba!

Kérem a moderátorokat, hogy javítsák ki!

2014. aug. 10. 21:45
 5/5 anonim válasza:
45%
Az én fülem is nagyon bántja az "elveszik", szerintem nem helyes, a helyesírási szótárban is "elvesz, elvész" szerepel. De valóban egyre többet lehet hallani a médiában is, hogy így mondják... Én mindenesetre nem fogok rászokni :)
2014. aug. 29. 16:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!