Az "ugyanis" szót hogyan kell szótagolni?
"Az egyetlen magánhangzóból álló szókezdő és szóvégi szótagot - bár önállóságát nyelvi tekintetben el kell ismerni - esztétikai okokból nem szokás egymagában a sor végén hagyni, illetőleg a következő sorba átvinni; tehát az »a-lap«, »e-móció«, »Á-ron«, ill. a »haza-i«, »emóci-ó«, »Le-a« stb. a nyomtatásban nem ajánlott elválasztási formák. Az au, eu betűkapcsolat, miveltagjai a szótagoláskor szétválhatnak, szükség esetén elválasztható: kala-uz, fe-udális stb."
És a szótagolás: u-gyan-is
l. mhsz. 226. a)
A szótagolásra és az elválasztásra vonatkozó nyelvtani és helyesírási szabályok:
1. Minden szó annyi szótagra bontható, ahány magánhangzó van benne.
2. Egyetlen magánhangzó is önálló szótagot alkot. Szó elején is.
3. Az elválasztás a szótagolás szerint történik.
4. Akármennyi mássalhangzó van két magánhangzó között, egyetlen mássalhangzó kerül a következő szótagba. Ha csak egy van, azt mindenképp átvisszük. :)
5. Az összetett szavakat az előtag és az utótag határán választjuk el.
Fentiek alapján: u-gyan-is.
Aki nem hiszi, járjon utána: Vegyen elő egy 2. osztályosoknak készült nyelvtan könyvet. :)
Az esztétika és a nyomtatás más tészta. :)
Elég sok butaság van itt összelapátolva (meg persze sok igazság is), de a szó tagolását még mindig nem tudom.
Igaz, hogy összetett szavak esetében azokat a szóhatáron választjuk el, viszont arról nem vagyok meggyőződve, hogy az "ugyanis" szó összetettnek minősül. Egyrészt azért, mert ha két ismert fonéma van egymás mögé írva, az még nem jelenti, hogy valóban két különálló szóból álló összetételről beszélünk, másrészt pedig ha ez mégis igaz, miszerint a szó etimológiája erre vezethető vissza, akkor sem jelenti azt, hogy mostanra ez az összetétel hivatalosan nem egyszerű szóvá nőtte ki magát, így eszerint kategorizálandó. A magyar nyelvben erre több példa is van, többször is olvastam ilyesmiről. (Mivel régebben volt, persze, hogy most egyetlen egy példa sem jut az eszembe...)
Azaz továbbra is fennáll az eredeti kérdés, csak most már - szerintem - inkább idáig tisztult: az "ugyanis" szó összetettnek minősül-e. Ettől függ ugyanis, hogyan kell elválasztani.
Nem jár errefelé senki, aki nem találgat, hanem ez a szakmája? :-)
Néha jár, de inkább mi, önjelölt műkedvelő amatőrök vagyunk túlnyomó többségben. :-)
Szerencsére ehhez a kérdéshez sem kell szakembernek lenni (ahogy a többi kérdés jelentős részéhez sem).
Korábban is volt itt olyan komment (2011-10-26 21:20), amely az OH-ra hivatkozott, hiszen az OH-ban benne van, hogy "u.gyan-is" (1419. oldal, ha valaki nem találja az u betűt), de ráadásul az AkH szótárában is benne van: "elv.: ugyan-is 235.".
És ez még mind semmi: a fenti könyvekkel nem mindenki rendelkezik, tudom, de a szabályzat mindenkinek igyen letölthető:
Abban rákeresel, hogy ugyan-is, és máris a 235. szabálypontban találod magad. (Bár már fent is említettem, hogy 235. pont.)
Én egyébként azt javasolnám, hogy aki olyat kérdez, ami simán megtalálható az AkH-ban, annak egy hónap kitiltás. :-)
És akkor még jófej voltam, hogy nem felnégyeltetni akarom, és tüzes trónon megégetni, és a billentyűzetébe forró ólmot önteni...
(Ez utóbbiakat azok számára tartom fenn, akik annak ellenére kérdeznek meg valamit, hogy a korábbi kommentekbne már egyértelműen megkapták rá a választ... ;-)
Ui.: Aki olyat kérdez, ami az e-nyelv.hu-n könnyen megtalálható, annak csak két hét. :-)
Időközben otthon felkutattam a könyvet, aminek a linkjét direkt megköszönöm! Nem tudtam, hogy megvan elektronikus formában. Magam is megtaláltam a 235-ös pontot, és benne a pontos elválasztást. :-)
Ami számomra itt tanulság: az "ugyanis" szó összetettnek minősül. (Nem gondoltam volna, tényleg. Ha egy kvízben tippelni kellett volna, nem azt jelölöm meg, hogy összetett szó!)
Jó pap holtig tanul...
Dehogy is, sőt!: látod, hogy még most is "gyümölcsözik", roppant hasznos, egyesek még ma is holtig tanulnak belőle. Szerintem gond egy szál se. :-)
(Vannak még ilyen jó kérdéseid? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!