Melyik helyes: "El kezd futni" vagy "Elkezd futni"?
Napternek van igaza, de sajnos vannak akik nem is olvassák el, csak leírják az egyébként helyetelen véleményüket. A "kezd" nem egy beékelődött szó. Sajnos nem elég, ha egy általános iskolás szabályt szajkózunk, mert látni kell a mögöttes tartalmat.
Meg tetszett engem érteni? Ahogy mondottam is volt, Napternek igaza van.
Kedves Alföldi legény, köszönöm, igen, vettük a lapot.
Azt hiszem, a válaszok értékeléséből is látszik, hogy a többség érti. :))
De a "kezdj el futni" és a "kezdj elfutni" alak közül viszont ugye mindkettő jó?
Kezdj elfutni? Hát nem is tudom, nekem még soha nem mondott senki ilyet. Nyelvtanilag lehetne helyes, ha használatban lenne.
Szituáció: Jön a nagy élesfogú kroki, hogy megzabáljon. Krokodil Dundy hozzád szól halkan: "Ha szólok, kezdj el futni!"
A másikra még csak ötletem sincs, milyen helyzetben mondaná bárki is.
Az "el kezd futni" variációra írjon már valaki egy példát E/3-ben, kijelentő módban!
Alföldi legény: "Kezdj elfutni!" ezt abban az esetben szoktam számra venni, mikor tejet forralok. Nagyon félek a tejben található kórokozóktól, és csak akkor merem abbahagyni a forralást, ha az elfutás folyamatáról vizuálisan is meggyőződtem. És a tej íze is sokkal zamatosabb így. Próba!
Csapó3...
Jöhet a hóesés, kettes kamera...
John te kezdj elfutni!
"Az "el kezd futni" variációra írjon már valaki egy példát E/3-ben, kijelentő módban!"
Nem errefelé indul, hanem el kezd futni.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!