Honnan veszik egyesek, hogy létezik olyan ige, hogy "nől"? A felszólító alakja sem kevésbé undorító szerintem.
Mivel a kérdés feltevése 8 évvel ezelőtti, ezért talán nem sok haszna lesz a válaszomnak, de hátha mégis valakit érdekel, ezért leírom: semmi undorító nincs benne, ez egyszerűen egy tájszólás! Valóban nem tartozik az irodalmi nyelvbe, de attól még van létjogosultsága, ahogy sok minden más olyan szavunknak amit a népnyelv hozott létre.
Én nem használom a "nől" kifejezést, de felháborítónak tartom, amikor egyes tanárok kicikizik azt aki tájszólással beszéli a magyart. Sajnos nem beszélek más nyelveket, de tudom, hogy mindenhol vannak speciálisan egy-egy területre jellemző szavak és az ott mindenki részéről elfogadott. Vagy itt van a fiatalok körében egyre jobban terjedő és csak a neten, facebookon használt rövidítések. Nekem nem tetszik, de attól még létezik és létezni is fog. Akkor azzal mit kellene csinálni? Semmit, elfogadni, hogy a gyorsabb írás miatt azt használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!