Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi a külömbség a Föl és a Fel...

Mi a külömbség a Föl és a Fel között?

Figyelt kérdés

Példák:

- Fel kel és Föl kel.

- Fel ébred és Föl ébred.

- Fel megy és Föl megy.

Mi a külömbség? Vagy egyet és ugyanazt jelenti a két szó?

2011. aug. 26. 18:29
1 2 3
 11/23 anonim válasza:
Egy ő betű... tehát semmi. A föl egy kicsit szögödies.
2011. aug. 26. 19:59
 12/23 anonim ***** válasza:
76%
NEM szögödies,mert ilyen szo nincs,szögedies helyesen.
2011. aug. 26. 20:13
 13/23 anonim válasza:
19:23 Ne csevegj nevemben. :-) De megjegyzem, eszmerendszered helyes.
2011. aug. 26. 20:36
 14/23 anonim ***** válasza:
90%
Igazából a "föl" változat a helyesebb, hiszen ez volt előbb, viszont ma már a magyar nyelv egyre "mekegősebbé" válik, és mára már szinte csak a "fel" alakot használják, és ez engem baromira kiakaszt.
2011. aug. 27. 00:25
 15/23 anonim ***** válasza:
29%

Ja és: végülis van olyan szó, hogy külömbség, csak nem nagyon használjuk. Pl. Külömb tanuló vagyok nálad. Ez egy külömbség.

(előző voltam)

2011. aug. 27. 00:30
 16/23 anonim ***** válasza:
82%

Elnézést. Rájöttem, hogy hatalmas baromságot mondtam. Nincs olyan szó, hogy külömb, csak különb van.

(Előző)

2011. aug. 27. 00:34
 17/23 anonim ***** válasza:

Igen hát meg kell szokni hogy amikor ragozol akkor fel kell ismerni az alapszót, és rögtön rájössz hogy nincs olyan szó hogy külöm :D mondjuk a b az nem egy gyakori rag, ha rag egyáltalán, de na!

egyébként az egyik egyetemi tanárom mindig föl-nek mondja a fel-t, pedig nem beszél szegediesen, engem nagyon idegesít, mert mindig ki is hangsúlyozza jól hogy föööl, mintha nagyon menő dolog lenne úgy mondani :D

de egyébként néha-néha használgatom én is a föl-t, de inkább fel.

2011. aug. 27. 13:20
 18/23 anonim válasza:
8%
A külöMbség csak annyi, hogy Szögedi vagy, vagy nem Szögedi vagy.
2011. aug. 27. 17:29
 19/23 anonim ***** válasza:
82%
Itt vitatkoznak, hogy különbség vagy külömbség. A válasz nagyon egyszerű: a szó tövét kell megnézni, és az pedig a külön, aztán: különb -egyik sem különb a Deákné vásznánál, aztán ehhez járul a -ság -ség toldalék. Ha mindig megnézzük az alapszót, akkor mindjárt rájövünk, hogy hol hibázunk. A kérdést feltevő már itt is hibát követett el: fel kel, fel ébred, fel megy, mert mind a három szót egybe kell írni: felkel, felébred, felmegy. Az igekötőt az igével mindig egybeírjuk, kivéve, ha az ige és az igekötő között más szó van, pl fel is kel, fel is ébred, fel is megy. Így értelmezve a három szót írhatjuk így is meg úgy is, -fel, -föl.
2011. aug. 29. 18:46
 20/23 tiburtius válasza:
Nincs különbség a föl szegedi bár régen mindenki így használta de mostanra megengedett és általánosan elfogadott az e betűvel való használat is. Csak akkor nem mindegy ha bizonyos nemi tevékenységeinket szegedivel végezzük ki az ö betűt használja mert nem azt mondja még eccer
2011. szept. 13. 22:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!