Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Milyen szófajú szó az "izé"?

Milyen szófajú szó az "izé"?

Figyelt kérdés

Mert azt tudom, hogy szópótlószó, és nyilván az a szófaja, mint a helyettesített szónak, tehát "hozd el azt az izét" - főnév, "láttam, h izéli a dolgot" - ige, etc.

De alapból van valamilyen szófaja?

2009. ápr. 14. 10:55
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó hozzászóló! :)

Köszönöm szépen a kielégítő, és megnyugtató választ. :)

Igazából nem készülök sem nyelvésznek, sem magyar érettségire, (szerencsére azon már túl vagyok egy ideje :P) csupán izgatott már ez a kérdés, mert mostanában sokszor találkoztam mondatelemzéssel, meg szófajmeghatározással, és az ilyen kifejezésekkel mindig gondban vagyok...

De akkor arra mit mondanál, h "saját"? Mert itt van ilyen kérdés is, de azt nem én írtam.

2009. ápr. 16. 00:32
 12/17 anonim ***** válasza:
A "saját" a szótár szerint lehet névmás vagy főnév. Ha névmás, akkor bizonyára azok közül a kevésbé egyértelmű egyedek közül való, amire a wiki is utalt. Mivel nem tudok jobbat, hiszek a szótárnak.
2009. ápr. 16. 17:59
 13/17 anonim ***** válasza:
52%
Helyettesitő névmás
2010. márc. 21. 12:21
 14/17 anonim ***** válasza:

Na remélem még érdekel valakit a kérdés, éppen most olvasok az izéről egy bekezdést.

Szilágyi Ferenc: A magyar szókincs regénye

"Épp így kérdő mondatból született meg a 'valami, izé' jelentésű hogyishívják, illetőleg a mi-a-neve, amelynek pontos megfelelője megvan az angol nyelvben is 'what-d'-ye-call-him (Szó szerint: minek is mondjátok azt? )"

Nem tudom segít e valamit :D Minden esetre most már tudod hogy kérdő mondatból vált önálló mondatrésszé. :)

2010. máj. 25. 18:29
 15/17 anonim ***** válasza:

A. Jászó Anna - A magyar nyelv című könyve szerint:

Társalgási kapcsolat megtartását szolgáló társalgási szó.

Mellette írják még példának: persze, hát,nemde, nos..

:)

2010. máj. 30. 17:35
 16/17 anonim válasza:
olyan izé :P
2010. júl. 20. 21:50
 17/17 anonim válasza:
az nem szófaj hanem szópótló szó
2011. febr. 22. 19:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!