Milyen szófajú szó az "izé"?
Mert azt tudom, hogy szópótlószó, és nyilván az a szófaja, mint a helyettesített szónak, tehát "hozd el azt az izét" - főnév, "láttam, h izéli a dolgot" - ige, etc.
De alapból van valamilyen szófaja?
Kedves utolsó hozzászóló! :)
Köszönöm szépen a kielégítő, és megnyugtató választ. :)
Igazából nem készülök sem nyelvésznek, sem magyar érettségire, (szerencsére azon már túl vagyok egy ideje :P) csupán izgatott már ez a kérdés, mert mostanában sokszor találkoztam mondatelemzéssel, meg szófajmeghatározással, és az ilyen kifejezésekkel mindig gondban vagyok...
De akkor arra mit mondanál, h "saját"? Mert itt van ilyen kérdés is, de azt nem én írtam.
Na remélem még érdekel valakit a kérdés, éppen most olvasok az izéről egy bekezdést.
Szilágyi Ferenc: A magyar szókincs regénye
"Épp így kérdő mondatból született meg a 'valami, izé' jelentésű hogyishívják, illetőleg a mi-a-neve, amelynek pontos megfelelője megvan az angol nyelvben is 'what-d'-ye-call-him (Szó szerint: minek is mondjátok azt? )"
Nem tudom segít e valamit :D Minden esetre most már tudod hogy kérdő mondatból vált önálló mondatrésszé. :)
A. Jászó Anna - A magyar nyelv című könyve szerint:
Társalgási kapcsolat megtartását szolgáló társalgási szó.
Mellette írják még példának: persze, hát,nemde, nos..
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!