EZ miatt, Az miatt csak engem zavar ennyire?
Figyelt kérdés
többen használják a környezetemben...a kérdésem az hogy másnak is bántja a fülét?2009. ápr. 9. 00:19
1/6 anonim válasza:
Nekem is bántja a fülem, de ennél jobban csak az tud zavarni ha valaki ezzel helyett azt mondja, hogy evvel. Lehet, hogy nyelvtanilag az evvel is helyes, de zavar, mert elvileg a v hasonul a z betűhöz és nem a z a v betűhöz.
2/6 anonim válasza:
Csatlakozom, engem is állatira zavar. Ezzel:) aztán meg is határozza magát a beszélő, mert nagyjából látszik is, mennyire tanult, intelligens, igényes.
3/6 anonim válasza:
Lehet, hogy bántja a füled, de nem helytelen.
Még Kazinczy is használta. Pl.:
"...a Kraszna és Berettyó kiáradásaik s a kerülés, melyet ez miatt Zovány és a Bánffyak által bírt Nagyfalu között tennem kelle..."
4/6 anonim válasza:
09:01-es vagyok:
Kazinczy, nem pedig Kazincy:), és igen, a 18. sz. végén, ill. a 19. század elején mondhatták így.
5/6 anonim válasza:
??? Kazinczy írtam. Talán elolvasnál figyelmesebben.
Használják sokan most is. Nem lett helytelen.
6/6 anonim válasza:
...hát Petőfi is használt sok olyan szót, ami ma már abszolút helytelen, azóta volt egy pár nyelvújítás stb..
Pl.: engemet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!