Melyik hangzik helyesebben: mosakszol vagy mosakodsz? Ha mindkettő, mikor melyiket használjuk?
Figyelt kérdés
2009. ápr. 3. 22:11
1/16 anonim válasza:
Szerintem (biztos nem vagyok benne), két szóról van szó. A mosakszik és a mosakodik ragozásai. Mindkettő használatos, és mosakszol-t mondok.
3/16 anonim válasza:
Szerintem a mosakszol hangzik a helyesebben. Nekem a mosakodsz sántikálós kifejezés. Akkor inkább a mosdasz szót használnám. A használatuk amúgy megegyezik, csak a a megszokáson múlik ki melyiket használja.
4/16 anonim válasza:
Nekem a mosakszol jobban hangzik, de nem igazán a nyelvhelyesség a kérdés, ha már úgy teszed fel, hogy "melyik hangzik helyesebben", hanem csupán szubjektív értékítélet.
5/16 anonim válasza:
Érdekesek a válaszok. Én pl soha nem tudnám azt mondani, hogy mosakszol. De le se írnám, nem "jönne" a kezemre. Mosakodsz, én így használnám. De a kérdés is így hangzik:
-Megmosakodtál már?
Nem pedig így:
-Megmosakszoltál már?
:)
6/16 anonim válasza:
Én soha nem használom a mosakszol kifejezést :P Sztem a mosakodsz az helyesebb! Nézz utána! (:
8/16 anonim válasza:
16:24 A múlt időt nem kell ebbe belekeverni, mert a Magyar nyelvben elég kacifántos ragozások vannak. Jelen esetben a mosakszol és mosakodsz múlt ideje is a mosakodtál. A kérdést pedig úgy tenném fel: Megmosdottál? :)
9/16 anonim válasza:
tőszó: mosakodik
szótő: mosakod
erre jön rá a rag
szal mosakodsz nem mosakszol, habár lehet átalakul mosakszollá (magyarosodik) mivel az alszik igőből se alssz lesz, hanem alszol. Ez érdekes
10/16 anonim válasza:
Jóvanna :) Bocsánat :)
De amúgy kéne egy magyar értelmezési szótár... vagy helyesírási szótár... vagy mi ennek a neve... Nekem már régóta nincs ilyenem, de ha van valakinek megnézhetné, mert abban benne van a helyes válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!