Egy átlag hosszúságú könyv valóban 45-50k szót tartalmaz?
Az én novelláim a végére kb. 4000-5000 szavasok szoktak lenni, és azok, hangsúlyozom, novellák.
A tied még mindig csak négyszerese ennek, és ahogy levettem a kérdésből, ez regénynek készül. Én olvastam már ilyen hosszúságú fejezetet is, tehát simán belefér még ötször ennyi is, ha úgy jön ki. Tényleg ne ezen agyalj, hanem írd, oszt kész.
Szia!
Én is éppen most irok egy könyvet ( tök lényegtelen, hogy milyen stilus) azt nem tudom hirtelen, hogy inkább novella vagy regény ( bár inkább regény), viszont ami a lényeg, hogy most tartok 43212 szónál, és szerintem ez még nagyon kevés, kétlem, hogy egy átlagos könyv ilyen hosszú lenne, mert szerintem aki megeröltetné magát, az elolvásna egy du. alatt. Szerintem mondjuk úgy durván egy 400-500 oldalas könyv az lehet valahány százezer szó, de nem akarok hülyeséget mondani, igy nehéz becsülni.
Igen. Nem. Talán.
A kiadók szószám alapján osztályozzák a könyveket. A wikipedián ezek a kategóriák: [link]
A könyv.guru -n arról írnak, hogy ez azért függ műfajtól is: [link]
Ez persze csak egy szempont. Számít még a műfaj, a karakterek, a történet, a leírások, és hogy nyelvileg mennyire van rendben, amit írsz. És persze a szerencse is számít, hogy kiadják-e, milyen kampányt kap, és hogy megtalálja-e az olvasóközönségét.
Hajrá, írjál! Csak úgy fog menni, ha gyakorlod.
Ha tényleg eljutsz egy kiadóig, akkor meg majd lehet a hosszon szőrözni. Van, könnyen húz a regényéből, és olyan is van, aki simán hozzáír még pár fejezetet, és nem lesz erőltetett.
Jó régi a kérdés, de azért hozzászólok.
Ugyan egy regény olyan hosszú, amennyi van a történetben. De ez nem ilyen egyszerű!
Vannak műfaji sajátosságok és figyelembe kell venni azt is, hogy a szerkesztő mit vár el. Márpedig 110 ezer szó felett és 50 ezer szó alatt az is kérdéses, hogy egyáltalán egy sort is elolvas belőle a szerkesztő.
Mondjuk egy szerelmes regény 40-60 ezer szó, egy krimi 60-80 ezer, egy fantasy 90-110 ezer, stb. Nagy átlagban.
Valaki írt a hosszú fejezetekről is. Van, amiben jó, de legtöbb esetben a hosszú fejezetekkel nem lehet izgalomban tartani az olvasót, túl sok az információ, ha pedig nem, akkor túl sok az unalmas rész.
Az oldalszámit úgy kapod meg, ha beállítod A/5-re az oldalméretet. Ez hozzávetőleges szám, mert az A/5 méretű könyvek ritkák, kicsit keskenyebb szokott lenni és a belív inkább 12-13 cm széles (a margók miatt). Nagyjából 200 szó van egy oldalon.
Én pl úgy írok, hogy ami jön, de nagyon feszesen, kevés sallang, ami van, az is a történet szempontjából fontos, aztán amikor szerkesztem, átírom, teszek hozzá, ami lazítja a szöveget.
Olvasóként lehet, hogy visszatetszős a szavak számolgatása, de először egy szerkesztőt kell meggyőzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!