Mikor tanulják már meg az emberek hogy miuszáj és nem muszály?
17:40
Van benne valami, nem is olyan hülyeség amit írtál. A szabály az idő múlásával változik/változhat. Láttam nem egy régi várba / templomba hogy az amely szót "j"-vel írták. Megkérdeztem az idegenvezetőt azt mondta, hogy akkor az volt a helyesírási szabály.
Hatodikos koromban mentünk egy előadásra ahol egy nyelvész beszélt, megkérdeztem tőle hogy, minek van "j" meg "ly" ? Körtön-fontan azt mondta, hogy fogalma sincs (legalábbis úgy értelmeztem), viszont azt nyíltan megmondta, ha rajta múlna akkor beszüntetné legyen csak a "j".
Azért van még mindig ly, mert mindenkinek a fejébe verték gyermekkorában, hogy egy csomó szavunkat ly-nal kell írni, ezért nagyon hejtelenül néz ki egy j- vel írt ly-os szó.
Lásd: bagoj, sójom, hüvejkujj, hüje. Ösztönösen kijavítanád, ha igényes vagy a hejesírásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!