Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ezzel, vagy evvel? Melyik a...

Ezzel, vagy evvel? Melyik a helyes?

Figyelt kérdés
2009. febr. 27. 12:14
1 2 3 4
 11/33 anonim válasza:
57%

Igazából az ezzel/azzal a helyes. Már csak azért is, mert teljes hasonulás esetén MINDIG a toldalék hasonul a szótőhöz. Ugye bottal esetében nem mondja senki sem, hogy bovval, a székkel nem szévvel, az emberrel meg nem embevvel.

De sajnos eléggé elterjedt az evvel/avval használata, főleg a pestiek körében, ezért "elfogadták helyes szónak".

Ez mondjuk csak azt bizonyítja, ha egy pesti beszél rosszul, akkor megváltoztatják a szabályokat, ha egy vidéki, akkor paraszt.

2009. nov. 16. 17:25
 12/33 anonim ***** válasza:
68%

Előző:

Jössz ezzel a bezzegapestiek szöveggel, amit kisebbségi komplexusos vidékiektől lehet hallani. A bottal/bovval és hasonló példáidat inkább nem is minősíteném, inkább tanulj nyelevtant! Ha nem egy kétbites write-only lennél, akkor már láthattad volna, hogy belinkelték a helyes megfejtést az előre- és hátraható hasonulásról. [link]

A mutató névmások esetén a legtöbb toldaléknál a hátraható a helyes: ez + ben = EBBEN, és nem ezzen (továbbá: ehhez, erre, ettől, stb). Hadd idézzek tőled: "Már csak azért is, mert teljes hasonulás esetén MINDIG a toldalék hasonul a szótőhöz." Tényleg mindig?

Némely toldaléknál csak az előreható ismert: ez + vé = ezzé, de nem evvé.

A -val -vel esetén a mutató névmás mindkét alakja helyes. Nem azért, mert a bunkó pestieknek kedveznek má' megin ezek a büdös nyelvészek.

Az a vélemény, hogy ez "mostanánban" terjed el (a bunkó pestiek miatt), szintén hibás , az avval/evvel többszáz éve a nyelv élő része:

"Még az én orrom alá is mersz piszkálni avval a békanyúzóval?" (Csokonai - A méla Tempefői)

"Mert Nagyságos Uram, hogy avval sinceritással szóljak, kivel az én uram megparancsolta és akivel immár elkezdtem," (Zrínyi - Nádori emlékirat)

"Hanemha ágyát avval kivethette." (Tinódi - Zsigmond király és császárnak krónikája )

Kell még?

2009. nov. 16. 18:29
 13/33 anonim válasza:
86%
Most ez a bunkó pesti és kisebbségi komplexusos vidéki dolog nem nyert, mert pesti vagyok...
2009. nov. 30. 20:58
 14/33 anonim ***** válasza:
15%

Nem állítottam, hogy vidéki vagy, hanem ha jobban figyelsz, akkor látod, hogy állításom szerint vidékiektől lehet ilyesmit hallani. Nem zárom ki, hogy olykor egy-egy pesti is csatlakozik a kórushoz. A "bunkó pesti" is egy amolyan gyakran használt forma, amit magad is elsütsz némileg szofisztikáltan, miszerint „ha egy pesti beszél rosszul, akkor megváltoztatják a szabályokat, ha egy vidéki, akkor paraszt”. Szóval ne kérd ki magadnak.

Az, hogy egy apróságba sikerült belekötnöd, de a lényegi részhez nem szólsz hozzá, számomra azt jelenti, hogy a vitát érvekkel nem tudod folytatni. Bár az elegáns ember ilyenkor, ha már hozzászól, akkor nem puffog, hanem elismeri a vereségét – ám ez az egó oly mértékű (kb 0,000000001%-nyi) csorbulását jelentené, amit egy XXI. századi embertől igazán nem várhatunk el, még névtelen fórumon se.

Mindenesetre olybá veszem, hogy a vita érdemi részét nem kívánod folytatni, hanem elegánsan belekötsz az esetleges kötőszavakba, csak hogy emelt fővel távozhass mint afféle „győztes”.

2009. dec. 1. 12:59
 15/33 anonim ***** válasza:
100%

Hát parázs kis vita alakult ki a végére, de nagyon tetszett.:)

89%-osnak meg külön megköszönném a magyarázatait, sokat tanultam belölük. Belátom, rosszul ismertem a szabályt. De ez a szép a tudatlanságban, hogy könnyen megadatik a tanulás öröme.:)

Elsö válaszadó voltam.

2009. dec. 4. 00:47
 16/33 anonim válasza:
89%

Tudod mit, én elismerem a vereségem. Nem mintha olyan nagy dolog lenne megtenni, ha meggyőznek, hogy valamiben nincs igazam. Legalábbis nekem. :)

A pesti dolgot meg egyáltalán nem sértésnek szántam, (mint mondtam, én is pesti vagyok) irónia volt. Azt viszont akkor elismerem, hogy evvel/ezzel szóalak is helyes. :)

Kösz, hogy ennyivel is többet tudok.

2010. jan. 24. 18:00
 17/33 anonim válasza:
76%
Mind a kettő helyes! Pont tegnap volt róla szó német és nyelvtan órán:) És hát a nyelvtan tanárom csak tudja hogy mizujsi van névmásoknál :)
2010. jan. 30. 16:38
 18/33 anonim ***** válasza:
88%
hasonulásnál nem feltétlen a toldalék hasonul, ilyen pl.: a nádcukor is. ez is hasonulás, mégis a nádban ejtünk c-t. ezt rontottam el a dolgozatban múltkor.
2010. márc. 17. 00:05
 19/33 anonim ***** válasza:
17%
Az lehet, hogy helyes, csak rossz látni és hallani.
2011. jan. 17. 19:09
 20/33 anonim ***** válasza:
100%

Nohát, az jó, hogy valaki beidézi Csokonait, oszt más meg azt írja, rossz látni vagy hallani. :)

Az is jó, hogy valaki ír egy szakszavat (hátraható hasonulás), oszt aki utána válaszol, nem veszi a fáradságot, hogy utánanézzen a keresővel (már csak gyanúsnak kéne lenni...), hanem azt mondja, nem helyes. :)

De én csak azt mondom, ha az evvel az rossz, akkor rosszak a következők is:

ennek, ettől, ehhez, erre

Merthogy ugyanaz a jelenség... :)

2012. márc. 1. 22:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!