Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A 'lett ige milyen igeidőben...

A 'lett ige milyen igeidőben van? Jelen, múlt vagy jövő?

Figyelt kérdés

Eleve a 'lesz' létigéből származik, ezért lehetne jövő. De ott van toldalékként a múlt idő jele: a -tt, így elképzelhető múlt is. (Ha aranyközépút, akkor lehetne akár jelen is:))

(Megj.: Ha a helyesírás kategóriába nem is teljesen, de tágabb értelemben véve a nyelvtan kategóriába mindenképp belefér.)

Az értelmes, témába vágó hozzászólásokat előre is köszönöm!

2011. jan. 31. 19:50
 1/9 anonim ***** válasza:
23%

Múlt időben van

Jelen: Van

Jövő: Lesz

Múlt: Lett = Volt

2011. jan. 31. 19:57
 2/9 anonim ***** válasza:
0%
A lett nem ige, hanem befejezett melléknévi igenév.
2011. jan. 31. 19:59
 3/9 A kérdező kommentje:

Az elsőnek köszönöm szépen! És miért ered(het) a lesz szótőből?

A másodiknak üzenem, hogy épp ezért, mert tulajdonképpen a 'lett' egyenlő vagy közel azonos a 'volt'-tal, ezért ez (múlt idejű) létIGE. pl. Ő lett az első kutyám. Ráadásul személyragozható (lettem, lettél, lett, stb.), ami csak az igékre és főnévi igenevekre igaz, a befejezett melléknévi igenevekre nem.

2011. jan. 31. 20:09
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Elsőnek.

Egyébként is, a lett és volt közé - ne csak nyelvtanilag, de értelmileg se tegyünk egyenlőségjelet: Jó idő lett/jó idő volt. Az első egy folyamatváltozást, a másik egy állapotot fejez ki.

2011. jan. 31. 20:15
 5/9 A kérdező kommentje:

mondoshawan:

Igazad van, én is gondoltam erre, bár sajnos, nem ezt írtam. És valóban, értelmileg is különbség van a 2 szó között.

2011. jan. 31. 20:18
 6/9 anonim ***** válasza:
38%
megmondjam az igazat? a van, volt, lesz, nincs, sincs segédige vagy ige. a lett a van-nak a múlt idejű alakja. a lesz pedig van-nak a jövő idejű alakja.
2011. jan. 31. 20:31
 7/9 anonim ***** válasza:
50%
Észt nem a litvánoktól kaptunk, csak úgy lett.
2011. jan. 31. 20:38
 8/9 A kérdező kommentje:

a 20.31-esnek: Így van.

20.38: Ez tetszett! :D

2011. jan. 31. 21:28
 9/9 anonim ***** válasza:

Ezt nem nagyon tanítják, de nem csak a magyarban van így, hogy a jövő időnek kialakul egy múlt ideje. Ez viszont nem ugyanakkor használatos, mint a múlt, ezért badarság egyenlőségjelet rakni! Az igeidők (aspektusok) rendszere jóval bonyolultabb, mint pusztán a múlt-jelen-jövő hármas.

Pl.: Kerestem a kabátomat, de nem lett meg. A "keresés" múltjában még jövő időnek számít, viszont a közlés idejében már múlt, ami a keresés befejezettségét jelöli. Viszont: Kerestem a kabátomat, mert nem volt még. Itt érezhető, hogy a keresés és a "nem meglevés" egy időben történt. (Nem a kabát eltünését kell nézni, az természetesen még korábban volt.) Ebből a mondatból nem derül ki, hogy meglett-e a kabát. Más a közlés szándéka/értelme. Látható, hogy a 'lett' és a 'volt' nem cserélhetők fel egymással, (anélkül hogy a jelentés ne módosulna).

2019. ápr. 13. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!