Van-e erre valami könnyen megjegyezhető szabály, hogy mikor "j" és mikor "ly"?
Nem olyan vészes az! Legfeljebb bemagolod.
Ha sokszor elolvasod a helyesírási szótárban azt a fél oldalt, ami erről szól, akkor meg lehet jegyezni. Szerintem nem sok. Meg persze gyakorlással.
Én most a 4. osztályos fiammal gyakoroltatom. Innen a netről szedtem le egy csomó j és ly betűs szót, kipontoztam a helyét. kb. 300 szó. Ezt végigírta 3-szor, utána már csak azokat gyakorolja, ami elrontott. Ez kb. 20 szó. Ha megvan az akaratod, akkor menni fog!
nekem anno azt mondták, hogy ha a megpróbálod kimondani "l"-lel és érthető, akkor ly, ha nem, akkor j.
kb. be is válik, de arra nem esküszöm meg, hogy minden esetben jó.
1. -ály, -ély végű KÉPZETT szavak esetén mindig: uszály, estély, ünnepély; NEM képzett szavak esetén általában ly.
2. tejtermékek pontosak, kivéve gomolya
3. testrészek pontosak
4. szó elején pontosak, kivéve a lyuk (meg Lyon, de qaz más:D)
5. ragok részei általában: KutyáJa
6. R után és T előtt pontos: férj, sejt
7. Ha egy szótagból áll, akkor általában pontos: baj, báj, DE hely, súly
8. jövevényszavak: pontos
9. -oly, -öly, -ely, -lya, -lye végű szavak nagy része ly, de sok kivétel van..
10. névmások: ilyen, milyen
Ennyit sikerült összegyűjtenem most így... Remélem, ez is segítség.
Ha dunántúli vagy, működhet az a szabály, hogy amit felétek l-lel is szoktak mondani, azt elipszilonnal kell írni. Egy kelet-magyarországi gyerek viszont ebből nem tud elindulni.
Mellesleg a régi magyar nyelvben volt lágyított "l" hang, ami később sima "j"-vé alakult, annak maradványa az elipszilon.
Én azt vettem észre, hogy a pontos J-vel írt szavak általába gyorsabban kimondottak, mint a LY-vel mondottak. Jó, persze itt is VAN SOK kivétel.
Például: papagáj, tej, vaj, ajtó, de a GÓLYA, GOLYÓ, VESZÉLY, picit "lassabnak" tűnik. Vagy csak nekem tűnt fel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!