Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi a baj az "és/vagy" kifejezé...

Mi a baj az "és/vagy" kifejezéssel?

Figyelt kérdés

Például kérdi az ügyfél, hogy miért csikorog a kerékpárján a tárcsafék?

Általában két dologra gondol az ember: Koszos a tárcsa vagy koszos a fékbetét. Esetleg ennek a kettőnek a kombinációja, tehát koszos a tárcsa és koszos a fékbetét is.

Ha egy mondatba akarom ezt összefoglalni - márpedig miért ne tennék így -, akkor azt mondom válaszul, hogy "koszos lehet a tárcsa és/vagy a fékbetét, de hozza be és ránézünk".

Megfigyeltem, hogy egyeseket zavar ez a szóhasználat, sőt olyan fórumkommentet is találtam már, aki kifejezetten helytelennek állította be az "és/vagy" kifejezést, de megindokolni senki nem tudta még, hogy konkrétan mi a baj vele?

aug. 2. 20:28
 1/7 anonim ***** válasza:
64%
Az és/ vagy= vagy ez, vagy az, vagy mindkettő eset lehetséges.
aug. 2. 20:32
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Helyes, elterjedt köznyelvi szóhasználat.

Gyakorlatilag összevonja a lehetséges tagmondatokat, hogy kerülje a szóismétlést.

aug. 2. 20:34
 3/7 anonim ***** válasza:
84%

Szóban nekem nem áll rá valahogy a nyelvem, de írásban rendben van.

Aki meg bool algebrát tanult, annak a haja áll égnek töle, hisz ott a "vagy" = vagyez, vagy az, vagy mindekettö.

Amikor csak egyik vagy másik lehet, az a kizáró vagy.

aug. 2. 21:15
 4/7 A kérdező kommentje:
Írásban is így helyes egyébként, hogy "és/vagy", tehát per jellel? Ezzel kapcsolatban nem találtam semmit. Bár akinek baja van vele, az nem ebbe köt bele.
aug. 2. 21:18
 5/7 A kérdező kommentje:
#3 Tanultam bool algebrát, és értem is, de ehhez már tényleg kockának kell lenni. Mindenesetre jó magyarázat, lehet, hogy ez a bajuk vele egyeseknek.
aug. 2. 21:20
 6/7 anonim ***** válasza:

5 szerintem mondjuk pont nem nekik van bajuk vele, ök max poénból kötnek bele, olyan közegbe aki érti.

<off>

Apropó, ha tanultal bool algebrát, lehet tudod mit köze D-tár Enikönek a digithez.

</off>

aug. 2. 21:35
 7/7 2*Sü ***** válasza:
100%

Nem kell ide bool algebra sem, a vagy szónak a hétköznapi értelmében is van kizáró vagy (XOR) jelentése is: „Fiam, vagy a kisautót vesszük meg, vagy a labdát.” Itt a kontextus azt sugallja, hogy az egyik megvétele kizárja a másikat. Ugyanígy: „Az EB-t a spanyolok vagy az angolok nyerik meg.” Értelemszerűen az egyik kizárja a másikat.

Az és/vagy tulajdonképpen azt erősíti meg, hogy a kapcsolat vagylagos, de nem kizáró, hanem megengedő módon (nem XOR, hanem OR, nem ⊻, hanem ∨).

> Mi a baj az "és/vagy" kifejezéssel?

Szerintem nincs különösebb baj vele, már csak azért sem, mert a helyesírási szabályzat az egyéb írásjelek alatt a / jelnél példaként hozza fel az „és/vagy” kifejezést. Ha fel lehet róni valamit az legfeljebb az, hogy egyrészt a legtöbbször nincs tétje annak, hogy a kapcsolat ténylegesen kizáró vagy megengedő vagylagosságot takar-e, így a használata lehet felesleges. Az autószerelős példádnál sem származik tragédia, ha simán csak a vagy szó szerepel a mondatban. Másrészt ki lehet váltani némi átfogalmazással: „koszos lehet a tárcsa vagy a fékbetét, esetleg mindkettő”. Ez utóbbi egy kicsit elegánsabban hat, szóban én inkább választanám ezt a megoldást. De ez már a kekeckedés része a dolognak, nyugodtan lehet használni az és/vagy kifejezést.

aug. 3. 01:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!