Jól sejtem, hogy a „mert” a magyarázó mellérendelő összetett mondat tipikus kötőszava?
Csak azért kérdezem, mert két egymástól teljesen független tételt is megnéztem (az egyiket az irodalomtanárom írta), és egyik sem említette meg a jellegzetes kötőszavak között.
Magyarázó mellérendelő pl: „Nem szeretnék halat enni, mert nem vagyok éhes.”
Viszont: „Azért nem szeretnék halat enni, mert nem vagyok éhes.” --> Ez már alárendelő.
Jól sejted, az _is_. Ez egy ilyen spéci kötőszó:
"Olykor mellérendelő, máskor alárendelő kötőszók
Nem mindig világos, hogy egyes tagmondatok mellérendeltek-e vagy alárendeltek, hiszen nemcsak mellérendelt mondatok fejeznek ki logikai viszonyt, hanem egyes alárendeltek is. Kérdéses például, hogy az úgyhogy kötőszós tagmondat következményes mellérendelést vagy következményes alárendelést fejez ki: Ügyesen gazdálkodtunk, úgyhogy sikerült a bútorra valót megtakarítanunk.[32]
Egyéb kötőszók esetében könnyebb megállapítani, mikor mellérendelők, és mikor alárendelők. Ilyenek például:
• mert: Fölveszem az új ruhám, mert van ám nekem új ruhám is (kifejtő magyarázó mellérendelés) vs. Sár van (azért), mert esik az eső (okhatározói alárendelés);
• noha, bár: jókedvű, noha/bár fáradt ember (ellentétes mellérendelés – csak mondatrészek között) vs. Noha/Bár szeretett otthon lenni, gyakran csak késő este érkezett haza (megengedő alárendelés – csak mondatok között).
• pedig: Bajusza már ősz volt, haja pedig deres (kapcsolatos mellérendelés) vs. Nem eszi meg a kenyeret, pedig jó (megengedő alárendelés)."
Nem az a lényeg, hogy egy szót minek neveztek el a nyelvészek.
A lényeg az, hogy az emberek mire használják.
A "mert" után egy magyarázat jön. Megnevez egy okot, ami miatt valami történik.
Jól gondolom?
nem jól gondolod, hogy mi a lényeg.
ha a kérdező _ezt_ a kérdést tette fel, akkor neki – itt és most – ez a "lényeg", erre kíváncsi (vagyis arra, hogy a nyelvészek hogyan osztályozzák a kötőszavakat, hova sorolják a mert-et).
ettől persze te még válaszolhatsz másra, de akkor az nem a kérdésre lesz válasz – de szívesen meghallgatjuk. :-)
Ebben mondjuk igazad van.
Ami engem bosszant, hogy nagyon el van terjedve egy teljesen felesleges nyelvészkedés.
ha a tananyagra gondolsz, akkor persze, mondhatjuk, hogy "teljesen felesleges" nyelvészkedés / matekozás / fizikázás / kémiázás / biológiázás stb. – de valamiért mégis, meg van húzva a civilizációnkban valami szint, hogy mennyit illik tudnia (vagy legalábbis hallania róla) egy általános iskolásnak / érettségizőnek / felsőfokú diplomásnak, ez egy ilyen dolog, lehet róla filozofálni, persze.
ha nem a tananyagra gondoltál, hanem valami másra, akkor nem tudom, hogy mire, áruld el, kérlek. :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!