Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az ábécé sorrendben melyik...

Az ábécé sorrendben melyik van előbb, cz vagy cs?

Figyelt kérdés
Csak azért nem tudom, mert a cz, az igazából egy c betűt helyettesít, a cs viszont egy hagyományos betű.

jún. 3. 20:37
 1/8 anonim ***** válasza:
78%

A cz nem része a magyar ÁBC-nek.

A Á B C Cs D Dz Dzs E É F G Gy H I Í J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V Z Zs

jún. 3. 20:50
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez nekem is új. Persze nem tudjuk mit hoz a jövő.
jún. 3. 21:02
 3/8 A kérdező kommentje:
#1: jó, köszi... nem is mondtam, hogy a cz az egy betű, csak azt, hogy a c betűt helyettesíti (általában a régi nemesi családnevekben). Akkor úgy kérdezem, hogy ábécé sorrendben a Czigler-féle sarokpalota vagy a Császár fürdő van előbb?
jún. 3. 21:12
 4/8 anonim ***** válasza:
82%

Meg a Q, W, X, Y is része...

Czigler... Cházár...

jún. 3. 23:22
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen a Czigler, mert ahogyan írták: C betű van, CZ nincs.
jún. 4. 06:51
 6/8 anonim ***** válasza:
93%

Ez az oldal elég jól tudja:

[link] helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akhsort

Próbáljátok ki a

rácság, Rácz, rács

szavakkal!

jún. 4. 07:28
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

A "C" és a "CS" két külön betű, egymás után vannak az abc-ben, az az szó van előbb ami C-vel kezdődik (pl Cziegler) az a második ami cs-vel (pl Császár)

Az E/É, A/Á betűket ezzel ellentétben viszont nem szoktuk megkülönböztetni betűrendbe rakás során.

jún. 5. 13:35
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
A cz-nél a c-t és a z-t külön betűnek vesszük, a cs pedig értelemszerűen kettősbetű, tehát a sorrend a következő: Cházár, Czigler, Császár.
jún. 5. 14:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!